Hermetik bir düşünür olarak Hegel
Kant'n dncesinin gcn arkada Schelling ile birlikte kabul etse de Hegel'in Kant dncesindeki kukuculuu kabul etmesi mmkn deildir. Hegel'i Sadece bir Alman, bir Swabial ya da idealist dnr gibi anlayabileceimiz gibi Hermetik bir dnr olarak da yorumlayabiliriz.
Murat Gzel
Modern felsefenin temel esaslarn belirledii dnlen filozoflarn arasnda yer alr Hegel. Onun bu felsefeye daha sonra egemen olan eitli kategori ve ayrmlar esasl olarak ortaya koyan biri olduu zerinde ska durulur. Immanuel Kant'n Salt Akln Eletirisi bata olmak zere dier iki eletiri kitabyla birlikte gelitirdii yaklamn getirdii meseleleri konu edinen Alman idealizminin son iki durandan biri olan Hegel (dier durak elbette Schelling'dir) gelitirdii sistemle felsefeyi bir "bilim" olarak tasavvur etmeye imkn tanr.
Hegel'in bilgelik sever ya da bilgelik arayndaki biri anlamndaki bir filozof olmadn Trkeye Hegel ve Hermetik Gelenek adyla evrilmi kitabnda ne sren Gleen Alexander Magee onun en nemli eseri saylan Tinin Fenomenolojisi'nin sonunda bilgelikle zdeletirdii Mutlak Bilgiye eritii iddiasnda olduunu belirtiyor. Hegelci felsefeyle Hermetik teozofi arasnda belirgin bir tekabliyet olduunu ifade eden Magee bu tekabliyetin tesadfi olmadnn altn izerek Hegel'in eserlerindeki hermetik ge, simge ve rntlere iaret ediyor. Tinin Fenomenolojisi'ndeki inisiyasyon mistisizmi ile ilikili Masonik alt metin, o eserin nszndeki Bhmeci alt metin, Mantk'taki Kabalac-Bhmeci-Lullian etki, Doa Felsefesi'ndeki simyac-Paraselsuscu geler, Nesnel Tin ve dnya tarihi teorisi retisindeki Kabalac ve Joahimcibinylclk etkisi, Hukuk Felsefesi'ndeki simyac ve Gl-Ha imgeler bunlar arasnda.
Okltik isimlerle iliki
Hegel'in sadece bir Kant eletirmeni olarak grlmesinin yanl olduu aktr. Kant'n dncesinin gcn arkada Schelling ile birlikte kabul etse de........
© Açık Görüş
