Güçlü sistem, güçlü lider
“Hakanlýktan Baþkanlýða” isimli kitabýnda son yüzyýldaki tökezlemelerin ve olumsuz sonuçlarýn Türk milletini güçlü sisteme yönlendirdiði vurgusunu yapan Nuh Albayrak, güçlü lider yönetimindeki Türk devletlerinin daha parlak ve daha uzun bir ömre sahip olduðunu söylüyor.
Murat Güzel
Demokrasi, faþizm vb. yönetim biçimleri ile baþkanlýk, parlamentarizm gibi sistemlerin birlikte düþünülmesi büyük hatalarý tetikleyebilir, çoðu kez de tetiklemiþtir. Sözgelimi demokrasi ile parlamentarizmi, baþkanlýk ile diktatörlüðü eþlemek bu tür hatalardandýr.
Ýlk devlet örneklerinde ordu ile devletin gücünün ayný anlamda kullanýldýðýný görürüz. Bu devletlerin güçlü olmayý kendini oluþturan halk dahil herkese baský kurmak olarak anladýðýný iddia ettiðini "Hakanlýktan Baþkanlýða" adýyla yayýnlanmýþ kitabýnda belirten Nuh Albayrak, emperyalist devletlerin oluþturduklarý ve uzun yýllar sürdürdükleri sömürü düzenini korumanýn imkansýzlaþmasý üzerine, bu düzenin milliyetçilik rüzgarlarý sonrasý kurulan yeni devletlerde emperyalizmin oluþturduðu vesayet yöntemiyle sürdürüldüðünü ifade ediyor. Özgürlüðüne kavuþtuðunu zanneden milletlerin gerçek anlamda baðýmsýz olamadýklarýný vurgulayan Albayrak sömürgeci devletlerin mali, siyasi, dinî, lisanî ve fikrî iþgallerini bu yolla devam ettirdiklerinin altýný çiziyor.
Sömürgeci devletler güçlendikçe Osmanlý Devleti'nin zayýflamasýnýn tesadüf sayýlmamasý gerektiðini belirten Albayrak, savaþýlarak yýkýlamayan Osmanlý devlet yönteminin yozlaþtýrýlarak zaaf oluþturulduðunu ve oluþan bu zaaflarýn kullanýldýðýný, yýkýlan Osmanlý devletinin enkazýndan çýkarýlan devletçiklerle küresel sömürü düzeninin korunduðunu söylüyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin sýk sýk tökezlemesinin sebebinin söz konusu yönetim zaaflarý........
© Açık Görüş
