menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

15 Temmuz kalkışmasına psikopolitik bakış

12 0
15.07.2025

Kamusal hafza, bireysel hafzalarn toplam deil; toplumsal anlatlarla ekillenen dinamik bir alandr. 15 Temmuz, bu hafzaya bir zafer ve direni ans olarak kaznmtr. 15 Temmuz gecesi Trk milleti yalnzca bir darbe giriimini pskrtm deildir. Asl zafer bireyin teslimiyet psikolojisine kaplmayarak iradesini ve kimliini yeniden sahiplenmesidir.

Dr. Ali Ruhan elik/ Kocaeli Salk ve Teknoloji niversitesi Psikoloji Ana Bilim Dal Bakan

Tarih sadece siyasi olaylar dizisi deil, ayn zamanda toplumlarn kolektif bilinaltnda biriken duygularn, kimliklerin ve krlmalarn iz dmdr. Osmanl'nn yklndan Cumhuriyet'in kuruluuna uzanan sre nasl ki bir travmadan zafere dnen psikopolitik bir yap ieriyorsa, 15 Temmuz 2016 gecesi yaanan darbe giriimi de benzer ekilde travmatik bir tehdidin kolektif direni ve psikolojik zaferle sonuland bir krlma noktasdr.

15 Temmuz 2016 gecesi, Trk milletinin yalnzca bir askeri mdahaleye deil, ayn zamanda psikolojik olarak milli iradesine, tarihsel kimliine ve toplumsal birliine ynelik bir saldrya kar verdii kolektif direniin simgesi hline gelmitir. O gece yaananlar, bireysel ve toplumsal dzeyde travma, ok, belirsizlik ve ayn zamanda kararllk, diren ve toplumsal dayanma gibi ok katmanl psikolojik sreleri tetiklemitir.

Bu ynyle 15 Temmuz, sadece siyasi bir olay deil; ayn zamanda psikopolitik adan analiz edilmesi gereken, bireyden ulusa kadar uzanan derin bir psikolojik olgudur. Bu balamda hem darbe giriiminde bulunan yaplarn psikolojik motivasyonlar, hem de milletin verdii karln kolektif davran kalplar detayl biimde incelenmelidir.

Terr rgtlerinin insan zihnine sznts

nsan beynini hayvan beyninden ayran temel mekanizma prefrontal korteks dediimiz aln blgesindeki yapdr. Bu yap strateji ve planlama yapabilmemize, muhakeme edebilmemize, olaylarn perde arkasn dnebilmemize,davranlarmzn sonularn kestirmemize yarayan st dzey zihinsel becerilerimizin organize edilmesini salar.

nsanolu byk lde 12-13 yalardan itibaren soyut dnebilmeye balar. Yani bir nceki yalara gre beynin dnsel becerileri hzlca gelimitir. Bu geliim 16-17 yalarnda bir kez daha snf atlar ve ayrdedebilmeye de balanr. Ergenlik dnemi diye adlandrdmz dnemde birey beyninin artk son derece gelitiini, kendi dorularnn genel dorular olduunu, artk meseleler hakknda derin yarglarda bulunabileceini dnr. Hatta o dnemde........

© Açık Görüş