menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Avrupa-Akdeniz Buluşması

14 1
30.06.2025

18-20 Haziran tarihleri arasında Arnavutluk’un başkenti Tirana’da düzenlenen “Bilgiden Eyleme: Avrupa-Akdeniz Bölgesinde Diyaloğu Yeniden Tanımlamak” başlıklı ALF Forumunun düşündürdüğü konulara değinmek istiyorum bugünkü yazımda.

Anna Lindh Vakfı’nın Avrupa Birliği desteği ve Tirana Belediyesi ve Arnavutluk Dışişleri ve Avrupa Bakanlığı işbirliği ile düzenlediği Forum kültürlerarası iletişimin önemini gündeme taşıdı. Avrupa Birliği’nin Akdeniz bölgesi ile ilişkileri, günümüzden tam otuz yıl önce Barselona Süreci ile başladı; o günden on yıl sonra Anna Lindth Vakfı’nın kuruluşu ile yeni bir boyut kazandı. Vakfın bu yıl düzenlediği Forum’a ilişkin genel bir değerlendirmeye dünkü Birgün yazımda yer vermiştim. Burada, Forumun “Ortak Bir Miras: Kültür Aracılığı ile Akdeniz Gençliğinin Birlikteliğinin Sağlanması” başlıklı oturumunda yaptığım konuşmanın ana hatlarını paylaşmak istiyorum.

Konuşmamda, Akdeniz’de barış ve işbirliğinin geliştirilmesinde gençliğin öncü bir rol oymayabileceğini, ulusal hikayeler ve resmi görüşlerin etkisinin en az olduğu toplum kesimlerinin gençlik ve sanatçılar olduğunu, bu kesimler içinde büyük bir bölümün mevcut siyasi söylemler ve dini dogmalarla kendilerini sınırlandırmadığını fakat yoğun biçimde popüler kültürün saldırısı altında kaldığını, bu sürece karşı durmak için kültürlerarası anlayış ve işbirliğinin önemli bir rol oynayabileceğini anlattım. Konuşmacılar arasında Avrupa Üniversitelerinden gelenler eğitimin önemini vurgulayarak, eğitim politikalarında bir değişim ihtiyacından söz ettiler. Ben de, Akdeniz ülkelerinin önemli bir kısmında devlet kontrolünde olan eğitim kurumundan ve akademiden medet umamayacağımız gibi, özlediğimiz mesajların geniş kitlelere ulaştırılmasında etkili olabilecek medyadan........

© 9 Eylül Gazetesi