SGK'yı ve çalışma hayatını uzmanına sorun
Gazetemizin bizlere ayrılan bu bölümünde bundan böyle sizlere Sosyal Güvenlik ve Çalışma Hayatı ile ilgili yaşanmakta olan soru ve sorunlarla ve yeni gelişmeleri sizlere ayrıntıları ile aktaracağım.
Gerek Emeklilik ve gerekse Çalışma hayatınızla ilgili sorularınızı aşağıdaki adrese yazmanız halinde sorularınıza en ivedi şekilde cevap verilecektir.
Bu Duygu ve düşüncelerle Tüm Emekli ve Çalışmakta olan İşçi, Esnaf Sanatkâr, çiftçi ve Memur kardeşlerime sağlıklı günler dileyerek sorularınızı bekliyorum.
Saygılarımla, M. Necati ÇETİNER
Değerli Okurlarım Günümüzdeki Sosyal Güvenlik Sisteminde Sigortalılık Kollarını özetle açıklayacak olur isek,,
1. İsteğe Bağlı Sigortalılık
2. 4/A Kapsamında Bir iş akdiyle resmi veya özel sektörde çalışmakta olan SSK Kapsamındaki sigortalılık
3. 4/B Kapsamında Kendi Nam ve hesabına çalışmakta olan Esnaf, sanatkar, Tüccar, Limited Şirket Ortakları, Anonim Şirket Kurucu ortakları ve yönetim Kurulu üyeleri, yine Tarım kesiminde Zirai faaliyette bulunan çiftçilerimiz BAĞKUR Kapsamındaki sigortalılık
4. 4/C Kapsamındaki Devlet Memurlarının Emekli Sandığı Kapsamındaki sigortalılık.
5. Yine 506 Sayılı Kanunun 20 Maddesi kapsamında Özel Bankalarda çalışanlarla Borsa ve Ticaret Odası Çalışanlarını Kapsamına alan Sigortalılık sisteminden oluşmaktadır.
İsteğe bağlı sigorta, uzun vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortasını kapsayan, bireylerin isteğe bağlı olarak prim ödeyerek sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmelerini sağlayan bir mekanizmadır. Bireyler, belirli koşulları yerine getirmeleri hâlinde prim ödedikleri süre boyunca kendileri; ölümleri hâlinde ise hak sahipleri, zorunlu sosyal sigortanın uzun dönemli sigorta kollarının sağladığı tüm yardımlardan yararlanma imkânı bulurlar.
Türkiye'de ve Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış olan ülkelerdeki Türk vatandaşlarından:
• 18 yaşını dolduran,
• 5510 sayılı Kanuna tabi zorunlu sigorta kapsamında olmayı gerektirecek şekilde çalışmayan,
• Sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde otuz günden az çalışan ya da tam gün çalışmayan,
• Kendi sigortalılıkları nedeniyle Türkiye'de bu kanuna göre malullük veya yaşlılık aylığı almayan,
• İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuruda bulunanlar, isteğe bağlı sigortalı olmaya hak kazanır.
Öngörülen koşullar dışında bulunmakla birlikte, bu bentte belirtilenler dışında isteğe bağlı sigortalı olanlar bu bent hükümlerine tabidir. Kanunun yürürlük tarihinden önceki mülga kanunlar kapsamında isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerden bu kanun kapsamında sigortalı olanlar, herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın isteğe bağlı sigortalılıklarını Kanun hükümleri uyarınca devam ettirirler.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şartı aranmamaktadır; yalnızca Türkiye'de ikamet etme şartı gereklidir. Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine tabi olanlar için de isteğe bağlı sigortalılık mümkündür.
Ayrıca Kanun'un 5'inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında "Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde iş üstlenen işverenlerin yurt dışındaki iş yerlerinde çalışan Türk işçiler arasından isteğe bağlı sigortalılık talep edenlerden Türkiye'de ikamet şartı aranmaz." hükmüyle, bu durumda olan Türk işçiler için bir istisna sağlanmıştır ve Türkiye'de ikamet etmelerine gerek kalmadan isteğe bağlı sigortalı........
© 9 Eylül Gazetesi
