menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

'Yeni' vahşi kapitalizm: Anadolu'da bir felaketin anatomisi

10 0
13.04.2025

BERGAMA’DAN SİYANÜR GÜNLÜKLERİ-13

Erzincan-İliç’te yaşanan korkunç çevre felaketi ile burada siyanürlü atıklar altında kalarak can veren 9 kişinin ve diğer canlıların ölümü, bir tesadüf, bir kaza ya da ihmal sonucu oluşan bir vaka değildir.

Yaklaşık 25 yıl önceden gelen bilimsel uyarılar ve dünyada yaşanmış kırımlara ilişkin açıklamalar, tartışmalar bu ölümlerin habercisidir.

Bu bağlamda, 1990’lı yıllarda Bergama köylüleri; analar, bacılar çır çır çığırdılar.

Barışçıl eylemleriyle dikkat çektiler, seslerini duyurmayı başardılar.

Bilim insanlarının saptadıkları olumsuzlukları kamu/Devlet yetkililerine iletmek için çırpındılar.

Yer: Bergama-Çamköy, Yıl: 1990

***

Bu ortamda Bergama’da sahneye ilk kez 1989 yılında EUROGOLD Şirketi çıktı.

EUROGOLD Şirketi başlangıçta, daha sonra onu satın alacak olan, Avustralya kökenli ACM (Australian Consolidated Company) Şirketine aitti. Bu şirket, daha sonra NORMANDY adıyla bilinecektir.

Dünyayı kollarıyla saran “Siyanürcü Ahtapot”un kollarından biriydi bu şirket.

Türk ECZACIBAŞI HOLDİNG'e bağlı ESAN Şirketinden "rödovans" yöntemiyle Bergama-Ovacık altın cevher yatağının haklarını satın aldı.

Madencilikten Sorumlu Devlet Bakanlığı’nda 1996-98 döneminde müşavir olarak görev yapan, ardından 2005-2011 yılları arasında KOZA ALTIN İşletmeleri’nin maden sahalarında ve daha sonra şirket merkezinde Çevre ve Kurumsal İletişim Müdürü olarak çalışan Jeoloji Mühendisi Ali Vedat Oygür, ilginç bilgiler veriyor:

"MTA’da (Devletin Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü’nde) altın servis şefi olarak görev yaparken emekli olup ECZACIBAŞI-ESAN Şirketinin Hammaddeler Müdürlüğü görevini yürütmekte olan rahmetli İhsan Sezer’e, bu (Bergama-Ovacık’taki) kuvars damarlarının altınlı olduğunun farkında olup olmadıklarını sorduğumda, 'Çok iyi biliyordum, fakat bu işe girmeyi patrona kabul ettiremedim' demişti."

(Bilindiği gibi Bergama Altın Madeni, Akın İpek’e ait KOZA ALTIN Şirketine aitti.)

Akın İpek; "FETÖ/Paralel Devlet Yapısı’na Üyelik, Terörizmin Finansmanı Kanunu’na muhalefet, Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşbbüs, Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığını Aklama" ile suçlanmıştı.

KOZA ALTIN Şirketine 2015 yılında TMSF (Devlet) el koydu.)

Yani, 1998 yılı civarında, Devlet kurumu olan MTA’da üst düzeyde görevli bulunan Ali Vedat Oygür gibi teknokratların, kamu adına bu konuda etkin olması, hatta öncü olması gerekirken; ECZACIBAŞI-ESAN Şirketinin Hammaddeler Müdürlüğü görevini yapan İhsan Sezer’e bu maden alanında yoğun altın bulunduğunu ilettikleri ve şirketin bu işi üstlenmesini önerdikleri görülüyor.

Devlet görevlisi bazı kişiler, bu iş bu kadar önemliyse, madenin kamu tarafından işletilmesi için daha üst düzey kamu yetkililerini ikna etmeye çalışacaklarına, büyük sermayeye bilgi vermeye koşturuyordu.

Ancak bu gayri resmî teklifi ECZACIBAŞI yetkilisine sunanlar, Holding’in sahibi Bülent Eczacıbaşı’ndan "Bu işe girmeyi istemediğini" öğrendiler.

ECZACIBAŞI HOLDİNG,........

© 12punto