Atatürk döneminde nasıl tarım ülkesi olduk
Tarımsal gelişmeyi sağlamak üzere 1935 tarihinde 2834 sayılı Tarım Satış Kooperatiflerinin kurulmuş, bununla da üreticilerin ürünlerine sürüm sağlamak için, hammaddeleri işleyerek kıymetlerini arttırmak ve milli ürünlerin standartlaştırılması amaçları taşımıştır.
Atatürk’ün tarım politikasının temellerinden bir tanesi de, Ziraat Bankasının tarımı destekleyen uygulamalarıdır. Ziraat Bankası özellikle Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında verdiği krediler Osmanlı’nın son dönemine göre 5 kat arttırılmış ve 1932 ve kadar çiftçiye verilen kredi 121 milyonu aşmıştır. Bu şekilde çiftçinin finansmana erişimi kolaylaşmıştır. 1926 yılında havaların kötü gitmesi ve mahsulatın iyi alınamaması nedeniyle faiz alınmaması ve 3 yılda altı taksitle borçların ödenmesi sağlanmıştır. Maalesef son dönemdeki Ziraat Bankası’nın çiftçiye haciz gönderen uygulamalarına göre bu yapılanların ne kadar önemli olduğu bir daha görülmektedir.
Tarıma bağlı sanayi kuruluşları yine Atatürk döneminde açılmaya başlamıştır. Al pullu ve Uşak Şeker Fabrikaları 1926 yılında açılmıştır. Bu şekilde yurtiçinde üretilen pancar ülke içinde işlenerek daha katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine olanak sağlamıştır. Son dönemdeki tarıma bağlı şeker fabrikalarının kapatılması, şekerin ithal edilmesi yolunun seçilmesi maalesef hem üretim........
© 12punto
