Atatürk döneminde nasıl dış ticaret fazlası verdik
Türkiye’de yabancı sermaye yatırımları, Atatürk döneminde de elektrik, telefon, gaz gibi altyapı hizmetleri, madencilik, inşaat ve taşımacılık sektörlerinde olmak üzere varlığını 1929 yılına kadar sürdürülürmüştür. 1929 yılı itibariyle, Türkiye’de yerli ve yabancı şirketlerin değeri, payları yarı yarıya olmak üzere ve ödenmiş sermaye itibariyle 80 milyon TL kadardı.
?Atatürk de 1930-1938 Döneminde TBMM’mi açış konuşmalarında sürekli olarak hükümetin ‘‘denk bütçe ve milli paranın istikrarını koruma ‘‘politikasına bağlı olunduğunu vurgulamıştır.
?Dış ticarette denge sağlamayı hedefleyen ‘‘malımızı alanın malını alma ilkesi’’ nin uygulandığı ikili ticaret anlaşmaları yapılmasının tercih edilmesinin, dönemin ekonomisi adına önemli önemli etkileri vardır. Öncelikle, ikili ticaret anlaşmalarında ‘en çok kayrılan ülke kuralı’ uygulanmadığından ticaret yapılacak her ülke bazında mevcut dış ticaretin içeriğine uygun anlaşmalar yapma, ülkelere göre ithali yapılacak malların kontenjanını belirlemede özgür davranabilme imkânı olmuştur. Diğer taraftan çoğu ikili anlaşmaya ek olarak, ithal edilen malın bedelinin kliring anlaşmaları da yapılmıştır. Bu kapsamda, Almanya, Fransa, Macaristan, İsviçre ve Avusturalya ile kliring anlaşmaları yapılmıştır. Böylece, ülkeden döviz çıkmadan ihracat ve ithalat yapılması, dolayısıyla da döviz dengesi sağlanmıştır. Hükümet, mümkün olan bütün........
© 12punto
