Lozan karşıtlarının hedefi ne?
Emperyalizm destekli PKK terör örgütünün ve onun siyasi uzantısı olan DEM Parti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk Milletine karşı tutumu aralıksız sürüyor. Kamuoyunda ikinci açılım süreci olarak tanımlanan “terörsüz Türkiye” söyleminin yarattığı iklimin de etkisiyle, gerek terör örgütü lideri, bebek katili açıklama ve mektuplarında gerekse DEM Parti yöneticileri açıklamalarında, basın toplantılarında Lozan Antlaşması’na, 1924 Anayasasına karşı cephe alıyorlar.
Biliyoruz, 1924 Anayasasına karşıtlık, Cumhuriyet öncesi döneme özlemin kanıtıdır. Lozan karşıtlığı ise Sevr yandaşlığıdır. O nedenle bu konularda zihinlerin berrak olması gerekir. İdeolojik berraklık, politik tutarlılık ve kavramsal bilinç olmadan, ne siyasette başarı mümkündür ne de emperyalizmle mücadele edilebilir.
Anımsatalım, Lozan Müzakereleri; 17 Kasım 1922’de Sultan Vahdettin’in, İngilizlerin Malaya adlı zırhlısıyla Malta adasına kaçmasından üç gün sonra, 20 Kasım 1922’de başlamıştır. Müzakerelere katılan devletler şunlardır: İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Sırp – Hırvat – Sloven Krallığı, Japonya, Boğazlarla ilgili görüşmelere de Karadeniz’e kıyıdaş devletler olarak Sovyetler Birliği, Romanya ve Bulgaristan.
ABD; Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’ne karşı savaşmadığından, Lozan Konferansı’na gözlemci olarak katılmıştır. 1917 yılında Almanya’ya savaş açarak, savaşa dahil olan ABD; müttefiki olan İngiltere’nin yoğun baskılarına ve ABD kamuoyundaki sert tartışmalara karşın, Almanya’nın müttefiki olan Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmemiştir.
Lozan’da en çetin müzakereler, Türkiye ve İngiltere arasında geçmiştir. En zorlu müzakere konuları kapitülasyonlar ve emperyalizmin Türk topraklarında kurmak istediği Ermenistan’dır. Zaten İtilaf Devletleri; akıllarındaki Şark Meselesini, yani Doğu Sorununu, bir türlü kendi istedikleri gibi çözemedikleri, yani Türkleri Anadolu’dan Orta Asya’ya göndermeyi başaramadıkları için öfkelidirler. O nedenle Doğu Sorunu, o günden bu yana hep kafalarındadır. Bu durum Lozan’daki konferansın resmi adına da yansımıştır: Lausanne........
© 12punto
