menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Orman yangınlarının da arkasında sömürge ekonomisi var

30 1
06.07.2025

Uzun süredir, yaşadığımız ekonomik sıkıntıları açıklarken kullandığımız bir tespit var. Devlette ve toplumsal yapıda, hemen her alanda, çoklu kurumsal bir çürüme ve çöküş süreci yaşıyoruz. Orman yangınlarındaki büyüklük de bu sürecin bir parçası…

Yangınlara karşı, daha yangın çıkmadan alınması gereken önlemler, her geçen yıl giderek daha fazla ihmal ediliyor. Sanki bilinçli bir şekilde yangına davetiye çıkarılıyor.

35 yıldan fazla süre denizcilik yaptım. Türkiye’nin kıyılarını, kıyılarla bütünleşmiş ormanlarını dolaştım. O yıllarda ormanları, Orman Bakanlığının da çok güzel organizasyonu ile ormandan ekmek yiyen orman köylüsü korurdu. Yaz mevsimi başlamadan ormanlık alanlarda, özellikle de yol kenarlarında ağaçlardan dökülen yapraklar, kuruyan otlar temizlenirdi. Çam ağaçlarının iğne yaprakları kuruduğunda ağaçların altında oluşan bu örtü, bir sigara izmariti ya da atılan bir cam şişenin güneş ışığını kırması sonucu en önemli yangın nedenleri arasındaydı. Son yıllarda orman köylüsünü göremiyoruz. Çünkü AKP iktidarı, orman köylüsünü devre dışı bıraktı.

2 Temmuz Çarşamba akşamı, değerli gazeteci arkadaşımız Tuncay Mollaveisoğlu’nun Tele 1’deki Anında Manşet Programında Tarım Orman İş Sendikası Kurucu Başkanı Şükrü Durmuş ile birlikte idik. Ondan da çok değerli bilgiler öğrendim. Yine sevgili Tuncay Mollaveisoğlu, Şükrü Durmuş ile 12 Punto You Tube kanalında ayrıntılı bir sohbet yaptı. İzlemenizi öneririm.

Şükrü Durmuş’tan öğrendiğimize göre, bugün çıkan orman yangını sayısı ile 1980’li yıllarda çıkan orman yangını sayısı aynı. Ancak yanan alan miktarı yaklaşık 100 kat arttı.

Durmuş bunun birçok nedeni olduğunu anlattı. Eskiden Or-Köy diye bir Müdürlük, Orman Köylüsü ile işbirliği yapardı. Kış aylarında yangınla mücadele için eğitim verilirdi, orman köylüleri, yangın mevsimi başlamadan kurumuş yapraklardan oluşan örtüleri temizler, üç beş kuruş da kazanırdı. Yangın çıktığında da ilk müdahaleyi orman köylüleri, ellerinde kazma kürek ve süpürgelerle, örtü yangınına yaparlardı. Şükrü Durmuş’a göre, orman yangını önce örtü yangını ile başlıyor. Köylüler, ellerinde herhangi bir teçhizat olmadan kazma kürek ve süpürgelerle ilk müdahalede........

© 12punto