menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Siyasetin yeri ve zamanı var mı?

16 1
10.07.2025

Siyaset nedir? Bu soruya verilecek en yalın cevap şudur: Siyaset, toplumu ilgilendiren her şeydir. Toplumsal karar alma süreçlerinden, gündelik yaşam pratiklerine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsar ve herşey politiktir. İşçi grevlerinden kadın hareketlerine, eğitim hakkı mücadelesinden çevre direnişlerine kadar üretim ilişkilerinin belirlediği toplumsal yaşamın her alanında, gündelik ilişkilerde ve kültürel üretim süreçlerinde kendini gösterir.

Peki, siyasetin zamanı ve mekanı var mıdır? Bazı yöneticiler, siyaset sahnesini dar bir alana hapsetmek ister. Mecliste, kürsüde, seçim meydanlarında yapılan konuşmalarla sınırlı bir siyaset... Oysa gerçek bambaşkadır. Siyaset mutfakta tencerede kaynayan çorbada, sokakta yürüyen işçide, okulda çocukların aldığı eğitimde, kadınların maruz kaldığı şiddette, gençlerin hayallerinde, bir çocuğun yoksulluğunda vardır. Mahalledeki park, marketteki raf fiyatı, üniversitedeki akademik özgürlük, işyerindeki mobbing, evdeki şiddet... Hepsi siyasetin konusudur. Çünkü hepsi bir kararın, bir tercihin, bir düzenin sonucudur. Çünkü siyaset sınıflar arasındaki çıkar çatışmalarının ifadesidir.

Toplumsal muhalefetin dijital dünyada kendine yer bulması, yeni bir siyasal özne ve kamuoyu oluşturma pratiği yaratmıştır. Bu nedenle, siyaset “yapılacak yer” kavramının sınırları yeniden çizilmekte artık sadece fiziksel mekanlarla değil, dijital ve kültürel alanlarla da tanımlanmaktadır. Türkiye’de Gezi Parkı protestoları (2013), dijital medyanın kitlesel mobilizasyon ve gündem yaratmadaki gücünü gözler önüne sermiştir. Çünkü mesele yalnızca birkaç ağacın kesilmesi değil, kamusal alanın, kent hakkının ve ifade özgürlüğünün savunulmasıydı. Yani tam da siyasetin özüydü.

Sosyal medya artık sınıf çatışmalarının hem görünürlük kazandığı hem de yeniden üretildiği bir platformdur. Ancak egemen güçler, bu alanları da hegemonik kontrol aracı olarak kullanmakta, sansür ve manipülasyonla muhalif sesleri kısmaya çalışmaktadır. Algoritmalarla şekillenen gündemler, dezenformasyonla yönetilen kitleler ve sansürle........

© 12punto