Türkiye’de E-Ticaret sistemi yanlış
E-ticaret, dünyada kullanıcıyı merkeze alan bir sistem olarak gelişti. Türkiye’deyse, nedense bu denklem tersinden işletiliyor. Kullanıcı, alışverişin merkezinde değil; aksine, sistemin en zayıf halkası hâline gelmiş durumda. Bunun temel nedeni, ödeme ile teslimat arasındaki yapısal adaletsizlik. Türkiye’de neredeyse tüm e-ticaret işlemlerinde, önce ödeme yapılıyor, sonra ürün gönderiliyor. Kulağa sıradan geliyor olabilir ama bu işleyiş, sorunu tam da sıradanlaştırdığı için tehlikeli.
Alışveriş mi, ahlak testi mi?
Tüketici, parasını ödediği anda kontrolü kaybediyor. Sipariş ettiği ürünün gelip gelmeyeceği, hasarsız mı olacağı, doğru ürün mü olacağı… hepsi satıcının inisiyatifine bağlı. Yani para el değiştirdiği anda, alışverişin kaderi satıcının ahlakına emanet ediliyor.
Şikâyet sitelerine göz atmak bile bu sistemin neden hatalı olduğunu görmek için yeterli. Ürünün hiç teslim edilmemesi, bozuk veya ayıplı ürün gelmesi, iade süreçlerinde tüketiciye eziyet edilmesi, hatta hiçbir muhatap bulunamaması gibi binlerce vaka var. Bu da gösteriyor ki sistem, yalnızca birkaç kötü niyetli satıcı yüzünden değil, bizzat yapısı itibarıyla sorunlu.
Dünyada işler nasıl yürüyor?
Global pazarlarda e-ticaret, güven üzerine inşa ediliyor. Örneğin:
• Amazon gibi büyük platformlar, ödeme ile teslimat arasında........
© 12punto
