menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Türkiye Hamas’ı ateşkese ve silah bırakmaya ikna edebilecek mi?

96 0
01.07.2025

Soldan sağa, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hamas-İsrail ateşkesi, PKK’nın silah bırakması dahil Türkiye’nin dış ve güvenlik politikasının aktişf isimleri. (Foto: MSB)

MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın 29 Haziran’da Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve beraberindekiler ile yaptığı duyurulan görüşmenin dört başlık altında yürütüldüğü anlaşılıyor.
1- Gazze’de yaşanan insani trajedi,
2- Gazze’deki insani dramın ve yıkımın sona erdirilerek yardım geçişlerinin derhal sağlanması için Türkiye’nin uluslararası toplumla ile birlikte yürüttüğü çabalar,
3- Filistinli guruplar arasında uzlaşı sağlaması,
4- Gazze’de kalıcı ateşkese ulaşılması için atılacak adımlar.
Bu dört maddeye içkin bir beşinci maddeninse Hamas’ın geleceği, daha doğrusu Hamas’ın silahlı bir örgüt olarak kalıp kalmayacağı olduğu söylenebilir. Gazze’yi dünyadaki cehennem haline çeviren İsrail’in Hamas’ın her eyleminin acısını sivil halktan çıkarmaya, ABD ve Batı Avrupa’nın desteğiyle devam edeceği ortada. Donald Trump yönetimi şimdiden Hamas’ın silah bırakması halinde siyasi hayatına devam edebileceğinden bahis açmaya başladı.

Hamas’ın ilk aşamada İsrail’le ateşkes, sonra Ramallah’taki FKÖ ile barış sonra da silah bırakarak siyasi parti olarak varlığını sürdürme fikri ile Türkiye’de (2024 Ekiminden bu yana) PKK’nın silah bırakıp parlamenter siyasete dahil edilmesi projesinin baştan beri böyle tasarlandığını söylemek için henüz yeterli kanıt yok.
Moskova ve Tahran etkisinin kırılmış göründüğü yeni Ortadoğu tasarımında bu iki sürecin irtibatlandırılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz.
Birazdan ayrıntısıyla göreceğiz ama Türkiye’nin Hamas’la son aylarda artan trafiğinde son halka olan, ama sonuncu olmayacağı anlaşılan trafiğiyle eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Fidan’ın İsrail-İran barışı, Türkiye’deki ABD Büyükelçisi Barrack’ın da çok yakında Hamas ateşkesi beklediği, İsrail’in “yeniden tanımlanması” gerektiği bunun “anahtarının Türkiye’de” olduğu açıklaması geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2023’te yeniden seçilmesinden bu yana Türkiye’nin Ortadoğu’daki belli başlı gelişmelere Hamas ve PKK penceresinden baktığımızda ortaya bir paralellik çıkıyor. Yeni Ortadoğu’nun kuruluşunda Türkiye’nin Hamas’ı ateşkes ve belki sonraki aşamada silah bırakmaya ikna edebilmesi önemli etken olacak gibi görünüyor.
Bir asır önceki gizli Sykes-Picot ile emperyalist bakışla kurgulanmaya çalışılan Ortadoğu tutmadı. Petrol ve silah sanayii dışında kazanan olmadı ve bölge halkları bunu kanlarıyla ödedi; başta Filistinliler olmak üzere hala da ödüyor.
Yeni Ortadoğu sadece Müslümanlık ortak zemininde kurgulanmıyor sanki. Kuzey Afria, güney Asya yok artık. Henüz kurulmakta olan denklemin ikinci türevini aldığınızda karşınıza Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan çıkıyor. Ve yeni aktörler, onu yazının sonuna bırakıyorum.
Şimdi gelin Erdoğan’ın yeni dönemine başladığı 2023 Haziran’ından itibarından bugüne dek, en azından açık kaynaklarda görünene bakalım.

17 Temmuz 2023– Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi.
7 Ekim 2023: Hamas, Gazze sınırını aşarak İsrail’e saldırdı, en az 1200 kişiyi öldürdü. İsrail’in başlattığı saldırılarda bugüne dek Gazze’de öldürülen Filistinli sayısı, 29 Haziran’da öldürülen 72 kişiyle 56,500’ü aştı.
• 4 Temmuz 2024: Haniye, Gazze’de ateşkes talebiyle Türkiye, Mısır ve Katar yetkilileriyle görüşmeler yaptı.
• 30 Temmuz 2024: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Haniye ile Tahran’da, (19 Mayıs’ta........

© yetkinreport.com