PKK’nın silah bırakması, Ankara’nın Zikzak politikası ve MİT’in rolü
PKK’nın silah bırakması dahil sürecin koordinatörü görevindeki MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak sınır bölgesinde bir askeri karakolda durumu gözlemlerken görülüyor. (Foto:X/Dürbünhaber)
PKK’nın ilk silahı bırakacağı gün ve yer konusunda çok sayıda haber çıkıyor. Kandil kaynaklı olduğu için en çok dillendirilen Irak’ın İran sınırına yakın Süleymaniye şehri yakınlarında kurulan bir teslim istasyonuna 11 Temmuz civarında 20-30 militanın simgesel silah bırakacağı. Hatta başlarında PKK merkez Komitesinden bir ismin de bulunacağı iddia ediliyor. Gerçi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (IKYB) merkezi Erbil ve Türkiye sınırına yakın Dohuk şehirleri yakınlarında da kurulmuş teslim istasyonları var. Teslimat buralara da yapılabilir, hatta doğrulanmayan haberler göre başlamış bile olabilir. Güvenlik nedeniyle kesin bir şey söylemiyor kaynaklar, süreç sabotaj ve kışkırtmalara açık.
Örneğin, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın 3 Temmuz’da İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Levent Ergün ile Çukurca, Hakkâri, Yüksekova hattında yani Suriye, Irak, İran sınır bölgesinde denetim yaptığı gün ABD Merkez Komutanlık (CENTCOM) kumandasındaki Orgeneral Michael Kurilla İsrail’deydi. İsrail askeri yetkilileriyle hem İran saldırısının sonuçlarını hem de “yakın ve uzak cephelerdeki” durumu değerlendirdiler.
Kalın 1 Temmuz’da da Erbil’deydi, Irak’lı Kürt yetkililerle hem Barzani hem Talabani karar alıcılarıyla görüştü. Güvenlik kaynaklarına göre, o görüşmede de İsrail-İran savaşı gölgesinde bölgede ortaya çıkan yeni durum konuşuldu.
Türkiye’nin Kürt sorununu kendi içinde, daha fazla kan dökülmeden çözmesi PKK’nın silah bırakması elbette her ülke ve çıkar grubunu memnun etmeyecek, bu açık. Birbiriyle savaş........
© yetkinreport.com
