menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eşzamanlı operasyonlar: Türkiye-PKK, Suriye-İsrail, Azerbaycan ve ABD

186 1
tuesday

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 12 Temmuz’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’yı Bakü’de karşılarken. PKK’nın silah bırakmasından Türkiye-Hamas görüşmelerine, Azerbaycan’ın Suriye-İsrail, BAE’nin Azerbaycan-Armenistan görüşmelerine ev sahipliğine dek hızlı gelişmeler yaşabıyor. (Foto:X/IlhamAliyev)

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack dün, 14 Temmuz’da bir grup gazeteciye Ermenistan’ın Zengezur koridorunu bir ABD şirketine 100 yıllığına kiralaması halinde Azerbaycan’la aradaki sorunun da çözüleceğini söylemiş. Gazeteci Ragıp Soylu’nun The Middle East Eye haberine göre, Barrack, “Koridoru iki taraftan biri değil biz işleteceğiz, her iki ülke de kazanacak” demiş.

Zengezur, Azerbaycan’ın Türkiye’yle sınırdaş Nahcivan bölgesiyle arasındaki 32 kilometrelik bölümün adı. Ermenistan’ın İran ile sınır bölgesi. Bu gerçekleşirse İran’ın Ermenistan sınırını da ABD kontrol etmiş olacak. Olağanüstü durumlarda Rusya’nın Ermenistan üzerinden İran’a erişimi de ABD denetimindeki bir “koridor” ile barikatlanmış olacak.

Barrack daha yeni PKK’nın silah bırakmasından, Suriye-SDG’ sorunlarından bahsediyordu, hem Kafkaslardan ona ne diye soracak olursanız, yeni Ortadoğu’ya hoş geldiniz.

Yeni Ortadoğu birbiriyle doğrudan bağlantılı eşzamanlı siyasi operasyonlar ile kuruluyor. Bu yeni Ortadoğu artık Müslümanlık ortak paydasında değil, enerji kaynakları ve ulaştırma koridorları ortak paydasında şekilleniyor. Dolayısıyla örneğin Fas ya da Cezayir’i Ortadoğu tanımı içine dahil etmek mümkün görünmezken Azerbaycan veya Ermenistan’ı Ortadoğu aktörleri arasında saymak mümkün; Kuzey Afrika “out”, Güney Kafkaslar “in”.
Ortadoğu yerine “Beş Deniz Bölgesi” de denebilir: Doğu Akdeniz, Karadeniz, Hazar, Basra Körfezi ve Kızıldeniz.
Beş deniz Bölgesi de diyebileceğimiz yeni Ortadoğu’nun şekillenmesinde son aylar, özellikle de Temmuz başından beri tanık olduğumuz gelişmeler etkili oldu:
• PKK’nın silah bırakmaya başlaması,
• ABD ve Fransa gözetiminde Suriye-SDG görüşmeleri,
• Türkiye’nin Hamas’la İsrail ateşkesi görüşmeleri,
• BAE arabuluculuğunda Azerbaycan-Ermenistan liderlerinin buluşması,
• Azerbaycan’ın arabuluculuğunda Suriye -İsrail teması,
• ABD’nin SDG’yi Türkiye’yle tehdidi

Şimdi ayrıntılara girelim:
29 Haziran: MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Şura Meclisi Başkanı Muhammed İsmail Derviş ve ekibiyle görüştü; bu, Hamas’la aylardır devam eden ateşkes üzerine görüşmelerin son halkasıydı ama devamı gelecekti. Türkiye, Gazze’de İsrail saldırıları altındaki Filistin halkının yanındaydı ve bir an önce ateşkesin sağlanmasını istiyordu.
29 Haziran: Anadolu Ajansına konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İran’la........

© yetkinreport.com