Siyasetin kırılma noktası: RIZA
Tüm iktidarların meşru zor kullanma hakları vardır. Ancak bu cümlede dikkat etmemiz gereken önemli kavram, “Meşru” sözcüğüdür. Meşruiyetin kaynağı da en başta yasallıktır. Bu da demektir ki iktidarlar, yasal güç yerine keyfi güç kullanıyorsa, toplumsal itaat, yerini, karşıtlığa bırakır.
Buradan hareketle diğer önemli kavram “Toplumsal rıza”dır.
İster demokrasi olsun isterse zorba rejimler, halkı yaptıklarını inandıramadıklarında sıkıntıya düşerler. Bunun nedeni halkın rızasıdır. Halk, iktidarın yapıp eylenenlerden razı değilse, tepkisini, itirazlarını çeşitli yollardan gösterecek ve iktidara duyuracaktır.
Başka yolu yok.
Bu sebeple demokrasilerde sandık önemlidir. Çünkü her seçim, “Bizi kim yönetsin” sorusu karşısında halkın rızasını ölçer.
“Bizi kim yönetmeli” sorusu, İmamoğlu’na yapılan haksızlıklarla halkın boğazına tıkıldı.
Ekonomik baskılar, bir türlü çözülemeyen sorunlar ve gittikçe uzayarak sürüncemede kalan tüm toplumsal beklentiler, çözüm bekleyen insanlara, “Bizi kim yönetmeli” diye düşündürdü.
Çünkü iktidar ne sorunları çözüyor ve en de beklentileri karşılıyor. Üstelik daha da artırıyor
Zeytinlikleri katlediyor, vatandaş “Olmaz” deyip ses yükseltiyor karşılarında Jandarmayı buluyor.
İşçiler haksız yere işten atılıyor, bir de yetmiyor kendilerine “bir daha iş bulamasın” dercesine, olumsuz kodlar (46-25 vb) veriliyor. Protesto ediyorlar, sokaklarda yatıyorlar, işveren iktidara yakınsa adalet........© Yeniçağ
