menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sistem çökmüş müdür?

39 1
22.02.2025

Sistem sözcüğü, “Belirli amaçlara göre kurulmuş, birbiri ile ilişkili öğeler / bölümler / birimler bütünü” olarak tanımlanır. Siyasal sistem, toplumsal sistemin bir alt sistemidir. Amacı, varlık nedeni olan siyaseti yönetmek ve ülkeyi, kuruluş ve varoluş amaçlarına ulaştırmaktır. Siyasal sistemin neyi nasıl yapacağı yasalarla belirlenmiş, sınırları işleyişi yine yasalarla ortaya konulmuştur.

Kısacası yasallık veya yasaya uygunluk önemli bir nedendir. Bu sebepledir ki denetlenebilirlik sistemin hem sigortası ve hem de doğru işlemesi için zorunlu bir ihtiyaçtır. Denetlenmediğinde sistemler, ister istemez keyfiliğe kaçar ve laçkalaşır. Buna teknik dille entropi diyoruz.

Parlamenter sistemin yerine getirilen Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen yapı, eski sistemin içine yerleştirilerek bir çeşit eskinin yozlaştırılmasıyla kurulmuştur. Ve bu sistem, iktidara gelip ülkeyi yönetecek siyasi parti ile, devleti temsil eden ve halkın tümünü kuşatması gereken cumhurbaşkanlığını bir araya getirip tek kişide/ otoritede toplamıştır. Böylece, iktidarı yönetecek parti ile, Devletin tüm yurttaşlarını kapsaması beklenen Cumhurbaşkanı güçler birliği oluşturmuştur. Bu durum, beraberinde rol karmaşasını getirmiştir. Çünkü yetkiler ve sistemin işleyişi bakımından gerekli olan roller birbirinden çok farklıdır.

Cumhurbaşkanlığının kapsayıcılığı ile Parti genel başkanının kapsayıcılığı aynı değildir. Parti, kendi yanlılarını temsil edip kapsarken, Cumhurbaşkanı, bütün partilileri ve partisizleri temsil edip kapsamaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi yetkileri de birbirinden epey farklıdır. Aynı zamanda her birinin temsil gücü, doğası gereği hem farklı ve hem de aynı amaca yönelik değildir. İşte bu uyumsuzluk, devletin tüzel kişisini ifade eden........

© Yeniçağ