‘Halkımız arıyor seni her yerde, İşçiler ocakta köylüler dağda!’
Başlıkta iki dizesine yer verdiğimiz ağıt, İbrahim Kaypakkaya’nın işkencede katledilmesinden sonra Aşık Ali Nurşani tarafından “İbrahim’e Ağıt” ismiyle yazıldı ve söylendi. Ağıt halen çeşitli devrimci ve ilerici müzik grupları tarafından icra edilmekte ve halkımız tarafından söylenmeye devam edilmektedir. Deyim yerindeyse “İbrahim’e Ağıt” aradan 52 yıl geçmesine rağmen güncelliğini korumaktadır.
Birkaç gün önce Kaypakkaya’nın 18 Mayıs 1973’te“Diyarbekir Sıkıyönetim Tutukevi”nde işkenceyle katledilmesinin 52. yıldönümüydü. Türkiye ve Türkiye Kürdistanı devrimci ve komünist hareketinin ‘71 devrimci kopuşunun da kopuşunu temsil eden Kaypakkaya’nın katledilmesinin 52. yıldönümü nedeniyle Türkiye’de, Orta Doğu’da ve Avrupa’da yaygın ve kitlesel anmalar gerçekleştirildi. Komünist, devrimci ve yurtsever güçler tarafından başta Kaypakkaya olmak üzere Mayıs ayında ölümsüzleşen, Denizler, Haki Karer, Dörtler, Armenak Bakır gibi devrimciler de saygı ve özlemle anıldı.
Aradan yarım asrı geçen bir zaman dilimi olmasına rağmen halen Kaypakkaya’nın anılıyor olmasında kuşkusuz bir yanıyla kurmuş olduğu partinin mücadelesini kesintisizce sürdürüyor olması etkiliyken, diğer yanıyla coğrafyamızda Kaypakkaya’yı ortaya çıkaran koşulların, çelişkilerin ve sınıflar mücadelesinin devam ediyor olması belirleyicidir. Coğrafyamızda sınıflar mücadelesinin sürmesi ve bu mücadele içinde ekonomik, sosyal, kültürel, ulusal, inançsal, çelişkilerin keskinliği, Kaypakkaya’nın ileriye sürdüğü tezlerin önemli bir kısmının halen güncel olmasına neden olmaktadır. Bu durum ise yıllar geçtikçe azalmak bir yana Kaypakkaya’ya yönelik ilgi ve alakanın devam etmesine yol açmaktadır.
Bunun nedeni, diğer bir ifadeyle Kaypakkaya’nın halen güncel kalabilmesi, ileri sürdüğü tezlerin, döneminin sınıflar mücadelesinden sentezlenmesi, kitlelerin en ileri bilincinin Kaypakkaya’nın tezlerinde vücut bulmuş olmasıdır. Kuşkusuz Kaypakkaya, “özel........
© Yeni Yaşam
