menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çayın demi kaçmadan

7 0
wednesday

Sudan sonra en çok çay içmekteyiz. Çay içimi insanları keyiflendirir, yorgunluğunu alır, iyi hissettirir. Çoğu zaman muhabbetin kapağını açar, sohbeti başlatır.

Çay üretiminde büyük oranda kendine yeterli olan Türkiye’de yetiştiricilik küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Çay üreticilerinin yaklaşık t’ü 5 dekar altı çaylığa sahiptir ve ekonomik zorluk içindedirler. Bu nedenle çay ile ilgili fiyat politikaları, küçük aile çiftçileri için yaşamsaldır. Çay yetiştiricilerinin sadece %0,4’ü 20 dekar ve üzeri çaylığa sahiptir. Onlar bir nevi “çay ağası” sayılır.

Mevcut üretim tüketim dengesinde oluşabilecek iç tüketim fazlası çayların dış pazarlarda zamanında satılabilmesi için 5 bin tonluk dış pazarı sürekli elde tutma zorunluluğu vardır. Bunun için yurt dışı taleplerini karşılayabilecek fiyat ve kalitede üretim yapılması, dünya çay ihracatındaki gelişmelerin izlenmesini gerekli kılmaktadır. Bu konuda hükümet tarafından gerekli ve yeterli politika, henüz geliştirilmiş ve uygulanabilmiş değildir.

Çay işleme sektöründe çeşitli büyüklükte 207 adet çay fabrikası bulunmaktadır. Bunların 47’si ÇAYKUR’a, 160’ı özel sektöre aittir.

Fabrikaların toplam kapasitesi yaklaşık olarak 19 bin ton/gündür. Bu kapasitenin 9 bin ton/gün’ü 47 fabrikaya sahip ÇAYKUR’a, 10 bin ton/gün kapasitesi ise özel sektör fabrikalarının tamamına aittir.

Bakanlık, X hesabından, “2024 yılı yaş çay rekoltesinin 1 milyon 430 bin ton olarak gerçekleştiğini, ÇAYKUR, 2024 yılında 49 yaş çay........

© Yeni Yaşam