menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zürih, Basel, Lozan ve Montrö seyahatleri… (1)

54 0
18.05.2025

Almanya-İsviçre seyahatimizin İsviçre ayağını yazıyor Ayşe Akdağ kardeşimiz iki yazıda. Zürih, Basel, Lozan ve Montrö seyahatimize sizi de dâhil eden bu leziz yazıları zevkle okuyacağınızı umuyorum. Keyifli okumalar…

STUTTGART'TA KİTAP PEŞİNDE…

Almanya seferinin üçüncü ve son gününde, Stuttgart şehrine veda etmeden önce, şehrin simgelerinden biri hâline gelen devasa Şehir Kütüphanesi’ni ziyaret ediyoruz. Dış mekândan içeriye doğru ilerlerken, Yusuf Hocamızın dikkatini kütüphanenin en üst katına yerleştirilmiş Arapça bir kelime çekiyor: الكتاب (El-Kitâb).

Yusuf Hoca, “Buraya bakın arkadaşlar,” diyor. Binanın dış cephesinde dünyanın pek çok dilinde “kütüphane” kelimesi yazılı. Ancak özellikle arapçanın seçilmiş olması Koreli mimarın, bilgi ve kültürün evrenselliğini yansıtmakla birlikte, İslâm medeniyetinin zihinlerde bıraktığı derin izleri gözler önüne serme kaygısının bir işareti olmalı.

Kütüphanenin iç mekânı ağırlıklı olarak beyaz tonlarla tasarlanmış olsa da, dış yapıdaki Arapça yazısı kadar göze ve gönle hitap eden bir estetik sunmuyor. Stuttgart Şehir Kütüphanesi’nin daha çok popüler bir fotoğraf durağı olduğunu düşünerek, şehir merkezindeki kitapçılara doğru yola koyuluyoruz. Şehir merkezinde, beş katlı devasa bir kitapçı olan Thalia Kitabevi’ne giriş yapıyoruz.

Şehrin tam merkezi olan Schlossplatz’ta bulunan bu büyük kitabevinde, Muharrem Hoca çok güzel bir fotoğraf karesi yakalıyor. Ben, Angela Merkel’in Özgürlük adlı eserini incelerken, Yusuf Hoca da Robert K. Massie’nin, Rusya’daki Romanov hanedanlığının son çarları Alexander ve Nikolaos’un hayatlarını anlatan The Last of the Romanovs kitabına göz atıyor.

Şehir merkezinin kalbi olan Schlossplatz Meydanı’ndan ayrılırken, burada hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra İsviçre’ye doğru hareket ediyoruz. Yolculuk esnasında, Selim Kardeş, Kur’an ayetlerini okuyor, sesini yükseltmesini istiyoruz ve o anlar, bizi yolculuğun ötesinde bir yolda, ruhumuzu derin bir sukûnete kavuşturuyor.


ANLATILMAZ, YAŞANIR LEZÎZ BİR YOLCULUK…

Yaklaşık üç haftadır, İsviçre İslâm Toplumu Millî Görüş’ten Ahmet Kıvanç Çelebi Bey ile irtibat halindeyiz. Hocamızın İsviçre’ye geleceğini öğrendiğinde çok mutlu olmuş, kendilerini misafir etmekten oldukça memnun olacaklarını ifade etmişti. Ahmet Bey, “Muhteremin dediği gibi, zamanın ruhunu anlamaya çalışalım,” demiş ve bu sözüyle birlikte konferansın ismi belirlenmişti: Zamanın Ruhu ve İslam’ın........

© Yeni Şafak