Tanrı ve sanrı: Basel notları
İsviçre Diyanet Vakfı’nın düzenlediği Kitap Fuarı münasebetiyle İsviçre’yi dolaşıyoruz. Turist değiliz. Hakikatin izini süren hakikat erleriyiz. Kendimizi ve keşfe çıktığımız dünyayı çift yönlü keşif çabası bizimkisi. Bu mükâşefe yolculuğunu yine MTO’muzun en parlak isimlerinden Ahmet Arif Kutlu kardeşimizin Basel gözlemleriyle paylaşıyoruz sizlerle. Zihin açıcı okumalar…
YAN SANAYİ AKADEMİNİN SANRILI PERESTLERİ
Basel’le kavgamız sürüyor. Kahvaltı yapmak için şehrin merkezinde bir kafeye girdik. Yaşlı bir kadın, kahvesini yudumladığı masasından 180 derece dönüp bize dikiyor gözlerini. Tabaklarımıza yiyecekler alıyoruz, bakışlarını kaçırmıyor üzerimizden. Kafenin girişinde gazete ve kitaplarla dolu bir reyon dikilmiş. Yanından defaatle geçsek de yüz vermiyoruz. Sahici bir şey göze değmiyor raflarında.
Basel’in dehlizlerinde kitaplar kadar dergilerin peşinden koştuk. Kitaplar sistematik bir fikriyat sunsa da; dergiler, bir coğrafyanın aktüel tartışmalarını ve düşünce dünyasını yakalama fırsatı verir. Bizim akademinin bu taraklarda bezi yok. Geçen günlerde denk geldiğim bir paylaşım var. Oxford’da, St. Antony’s Collage’de Mâtürîdî ve Alasdair McIntyre’ın adalet anlayışını tartışıp doğal hukukçuluk ve İslâm’ın ortak ahlâkî zeminini konuşuyorlar. Emin olun İslâm felsefesi, hukuku ve düşüncesi yıkılıp yıkılıp baştan kuruluyor o taştan duvarlar ardında. Bu ise okyanustan bir zerre. Bizim yan sanayi üniversite ve akademi uyumaya devam ediyor. Ülkemizin en ileri gelen hukuk fakültelerinde Mâtürîdî’yi bu şekilde ele alabilecek birkaç profesör bulabilirseniz yüzlercesi arasından, başarmışız demektir. Fakat bulamayacaksınız. Bugün Batı’da taş duvarlar ardında, bir âlem tasavvuru imkanı olarak Hudûs’u tekrar ele alırken birileri, biz maddeyi ve naturalizmin tüm vaad ettiklerini bağrımıza saplayalım. Batı’nın aktüel fikriyatını takip etmek, bize Batı’yı değil kendimizi hatırlatacak belki.
Bugün Türk akademisi, hukuk sahasında akıl almaz bir tutulma yaşıyor. Emir Kaya hocanın dediği gibi ‘’Türkiye’de bir hukuk teorisi değil, hukuk........
© Yeni Şafak
