Finansal Vesayet: One Minute 2.0 Zamanı
İktidar erkleri hangileridir? Kuvvetler hala yasama-yürütme-yargı alışılagelmiş denkleminde mi ayrılıyor? Medya hala 4. güç mü? Siyasetin denge denetlemede rolü ne?
İşte, aktüelden sıyırıp düşünsel tarafta yapacağımız tartışmalardan bazıları da bunlar…
Erkleri artık yasama-yürütme-yargı şeklinde ayrılmak yapıyı açıklamıyor, medya artık 4. güç değil, 5. güç.
Siyaset, en azından halk partisi, denge denetlemedeki rolünü ve politik emellerini siyasetin kanallarından değil, vesayetin kanallarından aktarıyor.
Türkiye’de dıj güjler, dış minnaklar, iç minnaklar, siyaset ve çeşitli menfaat gruplarının hepsinin toplandığı bir vesayet organı var.
Bu organ bugün bırakın 4. güç olmayı 2. güç.
“Durun bu yazıda yapısal bir sorun var, kuvvetler ayrılığında bir hiyerarşi öngörülmez”, denilecektir. Denilebilir ve hatta denilmelidir de… Fakat erkler vesayet altındaysa sürtünmesiz yapı bozulur, hiyerarşi doğar.
Bugün artık 2. güç finansal piyasalardır.
Yasama-yürütme-yargı piyasanın pozisyonuna göre konum almaya zorlanmakta, sorgulanmakta, ederini bulmaktadır. Vesayet dememin nedeni de bu.
Vesayetçilik öyle kolay iş değildir. Vesayet kurabilmek büyük bir güç ister. Öyle herkesin vesayet olmaya takati yetmez.
Vesayet bir başka erkin, yasama-yürütme-yargı erklerinin arasında kendine yer açacak kadar güç bulmasıdır. Hani, Ayasofya açılırken sıkışmış ilk saf gibi bitişik omuzlar arasından kendine ittire ittire yer açacak kadar güç bulmasıdır. Sözü süsleme değil maksadım, anlaşılsın diye.
Mesele hiç de serbest piyasa meselesi değil, lakayt piyasa meselesidir. Piyasanın lakaytlığına göz yumma meselesidir.
Finans hala iktisada giriş kitaplarında devlet, hanehalkı, işletmeler şeklinde sayılan ekonomik aktörler arasında sayılmaz. Kitaplarda gizlenmiştir. Ama aslında finans kapitalde iki ekonomik aktör vardır; piyasa ve........
© Yeni Şafak
