menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dolar cinsi kredi mi, yuan cinsi kredi mi?

17 0
27.05.2025

Dünyada yükselen bir eğilim var. Borç alanlar, borçlarının döviz kompozisyonunu çeşitlendirmeye başladı. Doların yüksek faizi arkasına gizlenen bu durum basbayağı bir dip dalganın geliştiğini gösteriyor.

Daha çok firma ve banka Çin yuanı cinsinden borçlanmalar gerçekleştiriyor.

Batı finansına alternatif oluşturmak bu meselinin esasına benziyor. Elbette Çin de ticaretini korumak istiyor. Öyle bir denklem oluştu ki ülkelerle Çin’in karşılıklı stratejiler örtüşüyor.

Daha önce Eximbank ve Denizbank’ın işlemlerinde sonra son olarak Vakıfbank, 3 yıl vadeli yuan cinsi kredi aldı. Çin Kalkınma Bankasından alınan kredinin hacmi 4 milyar yuan, 555 milyon dolara tekabül ediyor. Bu kadar 5’i bir arada görünce işlemi, dünya dolardan büyüktür mesajına benzettim. Dolar tam anlamıyla bir küresel kapitülasyon artık. ABD’nin enflasyonu, reytingi ve gayrisafi yurtiçi hasıladan büyük borcu bağlamında…

Çin’den kredi sağlandığında mesele maliyet bakımından ele alınıyor elbette. Bu anlamda detaylar paylaşılmıyor ama sanırım dolar cinsi bir borcun yarısı kadar maliyeti olmalı. Çin’in yuanı devalüe etme eğilimi de güçlü. Yani borç ödenene kadar yuanın değeri düşürülebilir. (Normalde bir paranın değeri diğerine karşı düşmez ama Çin’in kur rejiminde düşürülür.)

Bu şartlarda dolar cinsi kredi almaktansa yuan cinsi kredi almak, profesyonel bir finans kurumu için daha makul görünüyor.

Yuan şimdilik doların yerini doldurmuyor, Japon yeninin yerini dolduruyor. Yen borçlanma geçen yazdaki büyük carry şokundan sonra gündemden çıktı.

Ama bu gidişatla yuan yenden sonra euronun sonra da doların yerini doldurmaya başlayacak gibi duruyor. Çünkü Çin oyunu kuralına göre oynuyor gibi.

Oyunun kuralını şöyle izah edeyim; rezerv niteliği kazanan bir paranın ülkesi, paydaş ekonomileri veyahut da pazarlarını güçlendirmek durumundadır.

Bunun için iki yöntemin birlikte kullanılması gerekir. Birinci yöntem paydaş ekonomileri zenginleştirmek üzere doğrudan yatırımların sevk........

© Yeni Şafak