menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir Ramazan teklifi

85 1
01.03.2025

“Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara evrensel bir kardeşlik bağını en fazla hissettiren ibadet hangisidir?” sorusunu, hiç tereddüt bile etmeden “Oruç” diye cevaplarım. Gerçekten de, İslâm’ın diğer bütün emirlerinin yanında, oruç en çok rağbet gösterilen ibadettir. Bu, İslâm coğrafyasında da böyledir, dünyanın genelinde de. Türkiye’de keza, namaz gibi en temel ibadeti ihmal eden çok sayıda insan, Ramazan ayında birden bire dindarlaşır ve orucunu aksatmadan tutar. Bu ilginç durumun arka planında Ramazan’ın nostaljik ve manevî bir atmosfer eşliğinde yılda bir kere gelişi, en başat etken elbette. İlaveten, orucun muhtaçlarla empati için fırsata dönüşmesi, sağlığa faydaları ve insanın iç dünyasına getirdiği adeta o gözle görülür intizam da diğer başlıca etkenler…

Madem Ramazan’a eriştik, özellikle İslâm coğrafyasına ilgimizi yoğunlaştırma adına bir teklif sunacağım:

Öncelikle bir ajandaya (ama kesinlikle kâğıda basılı bir ajandaya, dijitaline değil!) ve haritaları detaylandırılmış iyi bir atlasa ihtiyacımız var. Büyükçe bir masanın üzerine ajandayı ve atlası yan yana açacağız. Ardından haritada bazı noktalara yoğunlaşacağız, ajandaya da oralarla alakalı notlar alacağız. Toplam dört haftaya yayılacak çalışma bittiğinde, Ramazan sonrasında da devam edebileceğimiz bir yol haritası oluşturmuş olacağız.

Birinci hafta: Ortadoğu ve Bilâdüşşâm

Haritada batıda Mısır’dan doğuda Irak-İran sınırına, güneyde Yemen-Umman hattından kuzeyde Gaziantep ve Şanlıurfa’ya, tüm bu bölgeleri içine alacak bir daire çizmekle başlıyoruz. Burası, bugünkü modern literatürde Ortadoğu olarak isimlendirilen coğrafyadır. Dairemizin içinde, bu defa sadece Sina........

© Yeni Şafak