menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bağımlılık yapayi!

15 0
25.06.2025

Yapay zekâ (YZ) çağında yaşamak, insanın düşünme, sorgulama ve anlam arayış biçimlerini derinden etkiliyor. İnsanların yapay zekâya en çok yönelttiği 10 soru, günümüz toplumunun sosyal, psikolojik ve ekonomik durumunu anlamak açısından önemli ipuçları sunuyor. Bu sorular; korkularımızı, arzularımızı ve görünmek ile saklanmak arasındaki çelişkili halimizi açığa vuruyor. Çünkü aslında çoğu zaman, “beni fark etme sakın” derken, içimizden sessizce “beni bir fark eden olsun” diye geçiriyoruz. Ve bu fark edilme arzusunu, giderek daha çok makinelerin anlayışına bırakıyoruz. Yapay

zekâya yöneltilen her soru, yalnızca bir merak değil; aslında bir bağımlılık yapayi! İçimizdeki boşluğu dolduracak bir ses, bir yankı, bir onay arayışı.

HAYATIN ANLAMI NEDİR?

İnsanlık tarihi boyunca sorulagelen bu kadim soru artık dijital bir muhataba yöneltiliyor. Bu, bireyin geleneksel otoritelerden (din, aile, felsefe) uzaklaşarak anlamı teknolojiye sormaya başladığını gösteriyor.

Sürekli çalışan, bireysel başarıya endekslenmiş insan tipi, “anlam”dan uzaklaştıkça metafizik sorulara sarılıyor.

BENİM İÇİN BİR ŞİİR YAZAR MISIN?

Aşk, nefret, lirik, epik… bireyin karşısındaki etkileme gücünü teknolojik araçlara bütünleştirme isteği mısralarda buluşuyor. Gündelik hayatın sıradanlığından sıyrılarak estetik ve duygusal tatmin arayışı ön plana çıkıyor. Aşk bir mevsim, gelmez bir daha mısraları kendine yapay zekanın duygusal zemininde yer buluyor. Duyguların bile tüketime dönüştüğü günümüzde, düşünsel emek ile yapay zekânın birbirinin yerine geçtiği teknolojik dönüşüm, duygularımızı esir alıp yapaylaştırarak bizi hızla dipsiz bir kuyuya sürüklüyor.

NASIL ZENGİN OLURUM?

Olamazsın abi! Kapitalist sistemin birey üzerindeki baskısı bir an önce sınıf atlama arzusuna ve gelir dağılımındaki eşitsizliklere karşı bireysel çözüm arayışına dönüşüyor.

Ekonomik güvensizlik, belirsizlik, işsizlik ve borçlanma alışkanlığı gibi durumlara karşı vatandaşın bir çıkış yolu........

© Yeni Şafak