Eskiden lafı deliye söyletirlerdi artık deli cesareti yapay zekâların tekelinde
Nasıl bir dünyada yaşadığımızı bilemeden her gün yeni bir kaosa uyanıp dijital cehenneme doğru hızla ilerliyoruz. Ne ki dijitalleşmenin ekonomik, ekolojik, ahlaki sorunlarını konuşmamızı engellemek üzere, dünyanın dört bir tarafında savaş çıkarılıyor. Yakılan savaş ateşleri yüzünden kalbi olanlar, katledilenler ve katledilenlerin yakınlarıyla kurdukları empatinin yükü ile hayat yorgunu, umut yorgunu olarak nefes almaya çalışırken; teknolojik ilerlemeyi çöpsüz üzüm olarak kabul edenler “haydi eller havaya” modunda sağdan sola, soldan sağa salınıyor.
Nesnelerin özgürleştiği, nesneler özgürleşirken adım adım insanın köleleştiği fakat daha önceki zamanlardan farklı olarak insanların zamanının ve bedeninin işgal edildiğini idrakten yoksun olduğu günlere geldik dayandık. 3G, 4G derken 5G’nin içindeyiz. Hayatımıza giren her teknolojik alet yeni bir zaman ve mekân tasavvuru inşa eder. Teknolojik aletler sahibinin zamanını ve mekânını denetler. 5G ile birlikte “çevrimiçi” hayat giderek yayılıyor.
“5G insanlarla hem birlikte hem de insanlardan bağımsız var olması beklenen milyarlarca nesne ve başka makinenin özgürleşmesine yol açıyor. Nihayetinde tarihin yönü de bu zaten: 20. yüzyılın başında insanlar başka insanlarla konuşuyordu; ardından makinelerle konuşmaya başladılar, daha sonra makineler de onlarla konuşmaya başladı. 5G ile birlikte hiç müdahaleye gerek olmadan birbiriyle konuşabilen makinelerin sayısı her geçen gün artıyor.” (Dijital Cehennem, Guilaume Pitron. s.161)
Makinenin insanlarla nasıl konuştuğunu örneklemek üzere yapay zeka Grok ile “tarihi” bir gün yaşadık birkaç gün önce. Bilmeyenler için Grok’u kısaca tanıtalım: Grok, xAI tarafından geliştirilen ve büyük dil modellerine dayanan, konuşmaya dayalı, üretken bir yapay zekâ sohbet robotu.
Bana yapay zekanı söyle sana kim olduğunu söyleyeyim, Grok, dünyaya ve uzaya dair tahayyüllerine maruz........
© Yeni Şafak
