Rusya’nın Pearl Harbor’u
Tarih 7 Aralık 1941 sabahı, yaklaşık 353 Japon uçağı, altı uçak gemisinden havalanarak PearlHarbor’a saldırdı. Saldırı iki dalga halinde gerçekleşti ve yaklaşık 2 saat sürdü. Saldırı sonucunda 8 Amerikan savaş gemisinden 4’ü batırıldı, özellikle USS Arizona tamamen yok oldu. 188 Amerikan uçağı yok edildi. 2.403 Amerikan askeri ve sivil hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı. Bu olay, 2. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştirdi ve ABD’nin savaşa resmen girmesine neden oldu.
2 Haziran 2025 sabahı… Rusya’nın en stratejik üsleri; Finlandiya sınırına yakın Murmansk’ta Olenya ve Moğolistan sınırına yakın Irkutsk’taki Belaya hava üsleri ve farklı bölgelerdeki iki askeri üs Pearl Harbor’da olduğu gibi sürpriz bir saldırı ile karşılaştı. Vurulan uçaklar menzilleri ve füze taşıma kapasiteleriyle bir nükleer savaşta Rusya’nın en önemli gücünü oluşturuyordu. Rusya’nın Orta Asya’dan Pasifik’e ve hatta ABD’ye kadar geniş bölgeyi tehdit altında tutmasını sağlayan Tu-95 ağır bombardıman uçaklarından 34 tanesi bu saldırılarda vuruldu.
Dört hava üssündeki savaş uçaklarını havaya uçuranlar ise uzaktan bakınca oyuncak sanılan dronlardı. Onlarca dron kamyonlarla beş bin kilometre yol kat etmiş, kimsenin ruhu duymadan üslere ulaşmıştı. Rus üslerinin yakınında park eden kamyonlardan havalanarak aynı anda 40 savaş uçağının yakıt tankının üzerine inerek uçakları infilak ettirmişti. Nitekim o bölgede yaşayan çok sayıda Rus, kamyonlardan çıkan dronları oyuncak zannedip görüntülemişti. Tarihin dönüm noktaları arasına girecek olan Örümcek Ağı adı verilen bu operasyonun silahları Ukrayna’da çok ucuza imal edilmişti.
Rusya’nın aldığı hasar çok büyüktü, Rusya, bombardıman filosundan 34 uçağı bir kerede kaybetmişti. Bu saldırı Rusya’nın bölgedeki etkinliğine Suriye’den sonra vurulan bir darbe oldu ve en önemlisi savaşın seyrini değiştirdi. Naziler döneminde bile işgal edilemeyen bu bölgeler Rusya’nın Pearl Harbor’u oldu.
ASİMETRİK MODERN SAVAŞ
Ukraynalılar savaşçı bir millet.........
© Yeni Şafak
