Üst düzey kamu görevlisi olup da soruşturma geçirmeyen çok az kişi vardır
Kamu görevlilerinden üst düzey görevlerde olup ta aktif olarak görev yapanlardan adli ve idari soruşturma geçirmeyen yok gibidir. En düşük unvanlı bir personel dahi iki satır dilekçe ile üst düzey kamu görevlilerini Savcılığa şikayet edebilir ve soruşturma açtırabilir. Yetki kullanan kişilerin bu tür durumlaraaalışkın olması gerekir. Bu yazımızda yetki ve sorumluluğun kardeş ikili olduğunu açıklamaya çalışacağız.
Her yetki yanında sorumluluk gerektirir
Kamu görevlileri mevzuatın verdiği yetki çerçevesinde kamu gücü kullanırlar. Kanunları da Meclis çıkardığına göre yetkiyi veren nihayetinde halktır.
Her yetki kullanan kamu görevlisi bunun yanında ciddi bir sorumlulukla da karşı karşıya kalır. Öyle ya halk adına kamu gücünü sonuna kadar kullananlar mevzuatın çizdiği sınırları aştığında ya da kamu gücünü kamu yararı ve hizmet gereği dışında şahsi amaçlar için kullandığında hukukun soğuk yüzüyle karşı karşıya kalırlar.
Sınırları aşan kamu görevlisi, başkaları da hukuksuzluk yaptı onlara hiçbir şey yapılmadı gücünüz bana mı yetiyor yaklaşımı sergilemeleri ucuz bir kahramanlıktır ve sonuçsuz kalmaya da mahkumdur.
Hukukun yaptırımını sokaktaki vatandaşlar kaldıramaz
Herhangi bir kamu görevlisi statüsü ne olursa olsun yaptığı usulsüzlüğü vatandaşı sokağa çıkararak oluşturulan baskı ile geri alamaz ya da aldıramaz. Ancak vatandaşın iradesini temsil eden Meclis istediği takdirde suç işleyenleri çıkaracağı özel veya genel kanunlarla affedebilir ve zaman zaman da affetmiştir. Bunun dışında sokaktan medet ummak nafile bir çabadır.
Kamu yönetiminde hesap verebilirlik
Hesaba çekilmeden önce insanın kendini hesaba çekmesi hesap verilebilirliğin en önemli kuralıdır. Ortaya çıkmasından utanılacak işlerin yapılmaması da bu kuralın uzantısıdır. Bu nedenle her düzeydeki yöneticinin veya çalışanların yargı veya idari makamlarca hesaba çekilmeden önce kendisini hesaba çekmesi gerekmektedir. Makama oturanların pek bu yola başvurduğuna şahit olamıyoruz. Daha çok bir üst makama çıkmanın yolları arandığı için kendisini hesaba çekme yöntemi genellikle kullanılmamaktadır.
Literatürde, hesap verebilirlik; herhangi........
© Yeni Şafak
