menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kariyer mesleklerdeki merkez taşra ayrımı ve ortaya çıkardığı sorunlar

37 11
25.05.2025

Söz verdiğim üzere okuyucularımızdan gelen sorunları gündeme getirmeye çalışacağım. Bugünkü yazımda kariyer meslekler arasındaki merkez ve taşra ayrımına yer vererek merkez taşra ayrımının kaldırılıp kaldırılamayacağı ile bunların özlük haklarını açıklamaya çalışacağım.


Gelir uzmanları seslerinin duyulmasını istiyor


Yazılarıma Gelir Uzmanlarından çok sayıda e-mail ve yorum geldi. Bunlardan bazılarına yer vererek açıklamalarımızı yapmaya çalışacağız.


“1- Gelir Uzmanları da kariyer meslekler arasında sayılmış ancak 666 sayılı KHK ile 2011 yılında dışarda bırakılmıştır. Yeni düzenlemeyle Gelir Uzmanları da düzenlemeye dahil edilmeli ve 14 yıldır gasp edilen özlük hakları verilmelidir. 2- Gelir uzmanları 2011 yılında 666 sayılı KHK ile ortaya çıkan merkez taşra ayrımının kaldırılarak haksızlığın giderilmesini istiyor asıl buna değinmelisiniz. 3- Taşra diye adlandırılan kariyer meslek mensuplarından yazınızda bahsetmemeniz olmamıştır. Bir daha ki yazınızda bu konuya değinmenizi isteriz.” Bunlara benzer çok sayıda yorum gelmiştir.


Gelir Uzmanları ve Yardımcıları kariyer meslekler arasındadır


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36/A-11 inci maddesinde Gelir Uzmanları ve yardımcıları yer almaktadır. Dolayısıyla bunlar da mesleğe yardımcı olarak girmekte ve belirli bir süre yardımcılık yaptıktan sonra girdikleri yeterlik sınavı sonucuna göre Uzmanlığa atanmaktadır.


Hazine ve Maliye Bakanlığı yıllar önce taşra teşkilatlarında uzman istihdamına karar vermiş ve taşra teşkilatında yapmış olduğu sınavla birçok çalışanı gelir uzmanı olarak atamıştır. Bu sınavlar sonrasında taşra teşkilatında görev yapan binlerce çalışan gelir uzmanı olarak atanmıştır. Bakanlık bu uygulama ile hem taşrada çalışan personelin niteliğini arttırmaya çalışmış hem de mali haklarını iyileştirmiştir. Yıllarca memur ve şef olarak görev yapanların Gelir Uzmanı olarak atanması mali olarak ciddi bir iyileştirme sağlamıştır.


Daha sonraki yıllarda ise kanun gereği sınavla gelir uzman yardımcısı istihdamına yönelmiştir. Sonuç olarak Bakanlığın bu politikası sonrasında personel kalitesi ciddi şekilde artmıştır. Ancak ilerleyen süreçte........

© Yeni Şafak