menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tepki, demokrasinin zarar görmesinedir

18 48
28.03.2025

Türkiye'de demokrasinin çok ciddi yara aldığı günlerden geçiyoruz. Halbuki demokrasinin gereği eleştirilere açık olunsa, oluşan fikir zenginliği ülkemizi çok daha güzel yarınlara götürebilir. Esasen eleştirilere kapalı olmak, siyasi iradenin, oluşan sorunlara bir çözüm üretememesinin de bir neticesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel'in Saraçhane'de yaptığı boykot çağrısını şu sözlerle eleştirdi:

"Ana muhalefetin başındaki zat tüm medya gruplarını Batı'ya şikayet ediyor. Bu gençleri sokağa dökmek, sana hiçbir şey kazandırmayacağı gibi kaybettirecektir."

"Gençleri sokağa dökmek" ifadesi hoş bir ifade değil.

İnsanların, iktidarın politikalarına tepki göstermek için sokağa çıkıp eylem gerçekleştirmeleri anayasal bir haktır. İktidarların, tüm eleştiri kapılarını kapattığı durumlarda, insanlar eleştirilerini ve tepkilerini demokrasinin gereği direkt olarak sokağa çıkarak ifade ederler. Anayasa'nın 34. maddesi; fikirlerin silahsız ve saldırısız, başka bir ifade ile barışçıl bir şekilde ortaya konulabilmesi için toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını güvence altına almıştır.

Üstelik gençleri sokağa çıkaran şey; CHP liderinin çağrısı değil, İmamoğlu'nun önce diplomasının iptal edilmesi, sonra kalabalık bir polis ekibiyle gözaltına alınması, ardından da tutuklanmasıdır. Tepkinin nedeni, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymuş, iktidarın rakibi konumunda olan bir kişiye yapılan uygulamalardır.

Tepki, demokrasinin zarar görmesinedir.

Yoksa o protesto eylemlerine katılanların hepsi oy anlamında İmamoğlu'nu destekleyenler de değildir. Saraçhane meydanında ve Türkiye'nin diğer illerinde yapılan eylemlerde, sadece CHP'liler değil, farklı farklı partilerden de insanlar........

© Yeni Mesaj