menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Allah'ın dininde renkten renge girip kaypaklık etmeyin

26 1
20.06.2025
Zulüm bugün her kesimin çokça kullandığı bir kelime. Fail ise insandır. Yani bir yerde zulüm varsa orada zalim de vardır.

Olayları tahlil ederken 'zulüm ne demek' ve 'zalim kimdir', sorularının cevaplarını bilmemiz lazımdır. Gelin beraber bakalım:

Zulüm, kelime olarak "haksızlık, adaletsizlik, bir şeyi yerinden başka bir yere koymak" gibi anlamlara gelir.

Terim olarak ise, bir kişinin başkasına veya kendisine karşı yaptığı her türlü haksız, adaletsiz davranış, eziyet, işkence, zarar verme, hakkını gasp etme gibi fiilleri kapsıyor.

Zulüm, sadece fiziksel şiddetle sınırlı değildir. Sözle, davranışla, hatta düşünceyle bile zulüm edilebilir. Bir kişinin malına, canına, namusuna, onuruna, duygularına, düşüncelerine yapılan her türlü saldırı zulüm olarak kabul edilir.

Bunları gerçekleştirenler ise zalimdir.

İnancımız ne diyor?

Birçok ayeti kerimede zulüm ve zalimler kınandığı gibi acı akıbetleri de haber veriliyor. İmam ehline ise 'zalimlere meyletmeyin' (destek olmayın, alkışlamayın, yanlarında bulunmayın) uyarısı yapılıyor. Neden? Onlardan olmayalım, diye.

Peygamberim Efendimiz (s.a.av) zulmü 3 sınıfa ayırarak şöyle buyurmuştur:

Resul-i Ekrem (sav)'in buyuruyor ki: "Zulüm üç türlüdür. Bir zulüm vardır ki, Allah, onu affetmez. Bir zulüm vardır ki, Allah, onu affeder. Bir zulüm vardır ki, Allah, onun hesabını bu dünyada sorar.

Allah-u Teâlâ'nın (c.c) affetmediği zulüm şirktir. Çünkü Allah, "Şirk büyük bir zulümdür" (Lokman Suresi:13) buyurmuştur.

Allah-u Teala'nın (c.c) affedeceği zulüm, kulların kendi, nefislerine karşı işlediği zulümdür. Rableri ile kendi aralarındaki işlerde yaptıkları hatalardır.

Allah'ın hiç bırakmayıp, mutlaka hesabını soracağı zulüm ise kulların, birbirlerine karşı işledikleri cürümlerdir. Allah, bunların........

© Yeni Mesaj