GEÇTİĞİMİZ KURBAN BAYRAMI ÜZERİNE
Bir kurban bayramını daha geçirdik; kurban bayramı Arapça ismi ile ıyd-i edhadır. Kurban, Allah için kesilen belirli hayvanları ifade etmekte kullanılır. İslâmî literatürde ibadet amacıyla kesilen hayvana udhiyye (dahiyye), eti için kesilen hayvana zebîha denilir.
Kurban dini bir husus olup bununla ilgili ilmihallerde yeteri bilgi bulunabilir. Hanefilere göre kurban kesmek vaciptir. Hanefiler dışındaki mezheplerde müekked sünnettir. Malikilerde gücü yeten kimse bir kurban keser. Çoğunluğu Maliki olan Fas’ta hükümet iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık ve iktisadi sıkıntılardan dolayı kurban kesimini yasaklamıştır. Kral sembolik olarak kurban kesmiş, halkın iktisadi faaliyetleri de geleneksel tatlılar ve kıyafet mağazalarına yönelmiştir.
Kurban, koyun keçi, küçükbaş veya sığır deve cinsinden büyükbaş hayvanlardan kesilir. Dolayısıyla hayvancılık sektöründe kurban günlerine yakın aylarda bir canlılık yaşanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamalarına göre, Türkiye’de bu yıl 830 bin büyükbaş ve 2,5 milyon küçük baş olmak üzere 3.330.000 hayvan kesilmiştir. Herhalde bu rakam, toplam hayvan varlığının onda biridir.
Türkiye şehirler ile kırsal kesim arasında kurban fiyatlarının arasındaki farkın makul olup olmaması bir yana kurban fiyatları genelde piyasa fiyatlarından biraz yüksek olmaktadır. Bu da kurban ibadet olduğu için Kurban rantını yükseltmektedir. Yurtdışına kurban bağışının rakamlarını tahmin etmek için yeterli veri sağlanamamaktadır. Türkiye’deki kurbanlık hayvan fiyatlarının uluslararası piyasalardan özellikle az gelişmiş ülkelerden çok fazla olduğu anlaşılmaktadır.
Kurbanın şehirlerde, metropollerde idrak........
© Yeni Meram
