menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Engin Anıl: “Babam Tabellacı Cahit’i hiç böyle görmemiştim...”

8 1
14.07.2025

Engin Anıl için rahmetlik babası, işçi önderi Tabellacı Cahit’in mücadelesinin de “Lefke 48” oyununda yansıtılması güzel bir sürpriz oldu ve “Babam Tabellacı Cahit’i hiç böyle görmemiştim” diye yazdı...

Engin Anıl, sosyal medya paylaşımında babası Cahit Usta’yla ilgili şöyle yazdı:

“Cahit Usta’yı (Tabellacı Cahit) yani babamı hiç böyle görmemiştim! Bugün onun 14üncü ölüm yıldönümü (14.5.1926-4.7.2011)...

Bir insana atalarından kalan en büyük miras onun topluma kazandırdıkları ve yitip gittikten sonra da o özellikleriyle toplum tarafından hatırlanmasıdır.

2025 yılı Mayıs Ayı içerisinde, Lefke Belediyesi Cittaslow Tiyatrosu, 1948 yılında gerçekleşen CMC Maden Grevi’ni LEFKE 48/ΛΕΥΚA 48-Bir Grev Öyküsü adlı oyunla sahneye taşıdı.

EMEKÇİ GAZETESİ...

Oyunun sahneye konmasından yaklaşık 3-4 ay önce oyunu projelendiren bir grup arkadaş beni ziyaret edip babam ve 1948 CMC Maden Grevi hakkında sözlü tarih araştırması niteliğinde bildiklerimi anlatmamı istediler. Babamın 1948 maden grevinde ön saflarda ve özellikle de “Emekçi” gazetesiyle bu mücadeleye destek olduğunu o günlerde o konuda şiirler yazıp Enternasyonal Marşı’nın müziğine adapte ettiğini biliyordum. Bunun yanında bu mücadele sırasında toplum lideri Dr. Küçük’ün önce ortak mücadeleye destek verdiğini ama sonradan İngilizlerle anlaşarak grev kırıcı olduğunu ve Halkın Sesi Gazetesi’nde Türk işçilere “İş başı yapın” çağrısı yaptığından dolayı Emekçi gazetesinde “Satılık Küçük Bir Köpek Vardır” ilânını bastıklarını defalarca babamdan dinlemiştim.

Oyuna hazırlık aşamasında olan arkadaşlara yine de sormadan edemedim: “Gerçekten babam bu denli etkili miydi bu grevde?”

ONURLANDIM, GURUR DUYDUM...

Bu sorumun cevabını, oyun Lefkoşa’da sahneye konduğunda süreç içerisindeki kollektif mücadelede aldım. Onurlandım. Gurur duydum. Onun verdiği mücadelenin bir benzerini veremediğim için de üzüldüm.

Tahmin edilebildiği gibi, derin devlet uzantılarının baskısını üzerinde hissederek korkarak yaşayan birçok insan var toplumumuzda. Öldürülenler, korkutulanlar, Kıbrıs’tan kaçıp İngiltere’ye, Avustralya’ya göç eden yığınla insan. Babama göre birtakım şeyleri bilmemem daha iyi idi. Bu nedenle bu konuları derinlemesine konuşmadık hiç. Belki de yeterince zorlamadım konuşup kayıt altına almak için.

EMEKÇİ GAZETESİ NÜSHALARINI YAKTIYDIK...

Öyle bir baskı düşünün ki, ortaokul döneminde sınıf arkadaşınızın babası ona “Bizim evimize gelmemesini, birlikte görünmemesini” telkin ediyor. (Bunu yaklaşık 3 sene kadar önce öğrenebildim.)

Yine 1968’i de kapsayan yıllarda eve o dönemdeki yerel tanımıyla CID tarafından baskın yapılacağı haberi geldiğinde annemle beraber Emekçi Gazetesi’nin nüshalarını yaktığımızı hatırlarım.

EN BÜYÜK KORKULARI, İKİ TOPLUMUN BİRLİKTE MÜCADELESİ OLDU...

Bizi yönetenlerin, burjuvazinin (ayrı Pazar isteyenlerin) ve emperyalistlerin en büyük derdi, sorunu ve korkusu olmuştu iki toplumun birlikte mücadele etmesi ve dost olması. Ne yazık ki kendisini duygusal olarak “milliyetçilik girdabına kaptıran” çok miktarda iyi niyetli, temiz insan da bu cendereye girdi. Ve iki toplum birbirlerini yok etmek için alabildiğine kapıştı. Geriye yığınla acı, talan, hırsızlık, ırza geçme ve savaşın her türlü pisliği kaldı.

HALA SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYORLAR...

Tüm yaşananlar bugün bize ders ve ibret olacağına, bu insanlar yakın coğrafyada 60 bine yakın insan öldüğünü, insanların kolsuz, bacaksız, eğitimsiz, işsiz, açlık, susuzluk ve sefalet içinde olduklarını dahi görmeden kana susamış ejderhalar gibi savaş çığırtkanlığı yapıyorlar.

Aşağıda Yenidüzen Gazetesi’ndeki Kültür ve Sanat alanındaki yazıları ve röportajlarıyla öne çıkan öğrencim Murat Obenler’in oyunu sahneleyen Lefke Belediyesi Cittaslow Tiyatrosu’nu temsilen oyunun yazar ve yönetmeni ile yaptığı röportajı bulabilirsiniz.

Oyunu yazan, yöneten, üretim ve sergileme aşamasında emeği geçen herkese, bu röportajı yapan Murat Obenler ve yazıyı yayımlayan Yenidüzen gazetesine teşekkür ederim.”

Kıbrıslı maden işçisinin 125 günlük ortak ve onurlu direnişinin hikayesi:

https://www.yeniduzen.com/kibrisli-maden-iscisinin-125-gunluk-ortak-ve-onurlu-direnisinin-hikayesi-182747h.htm

Lefke 48 oyunundan bir sahne...

Tabellacı Cahit........

© Yeni Düzen