Uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar ve İstanbul’daki göz altılar döviz kurlarını fırlattı. Bakalım kurlar dengeye gelecek mi?
Küresel piyasalarda yaşanan belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikalarına ilişkin açıklamaları, birkaç haftadır döviz kurlarında dalgalanmalara neden olmaktaydı.
Trump'ın Avrupa Birliği'nden, Kanada’ dan ithal edilen ürünlere yüzde 25'lik gümrük tarifesi uygulamasını açıklaması ve küresel piyasalardaki belirsizlikler, döviz kurlarını son dönemde önemli oranda etkiledi. Buna karşılık, AB Komisyonu da, tarife uygulamasına misilleme yapacağını açıkladı.
Bütün bu gelişmeler, küresel piyasalarda belirsizlikleri artırarak, yatırımcıları doğal olarak güvenli yatırım alanlarına yönlendiriyor. Özellikle de, Türkiye’ deki Yatırımcılar, dövize, altına, gayrimenkule yöneliyor. Böylece, Borsadan ve TL yatırım araçlarından çıkışlar hızlanıyor.
Öte yandan, Uluslararası piyasalardaki dalgalanmaların yanı sıra, Türkiye’ de yapılan politika faizi indirimleri de, güvenli liman görülen döviz kurlarına, altına talebi artırıp, Türk Lirasına değer kaybettirebiliyor.
Çünkü, mevduat sahipleri reel getirisi düşen Türk Lirası varlıkları yerine, dövize veya başka yatırım araçlarına yönelirler. Dövize kayış, döviz kurlarını da yükseltir. Ayrıca, kurların yükselmesi, ithalat maliyetlerini artırarak, enflasyonu da yükseltebilir.
TC Merkez Bankası’nın, bundan sonraki faiz kararlarını, enflasyonu göz ardı etmeden ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeleri yakından takip ederek, temkinli bir şekilde ele alması gerekmektedir.
Türkiye’deki iç ve dış siyasi gelişmeler de, ekonomiyi doğrudan etkilemektedir. Türkiye’nin iç siyasetindeki gerginlikler, Amerika, Avrupa, İsrail ve komşularıyla ilişkileri de, Türkiye’ deki ekonomik gelişmelerde önemli bir rol oynamaktadır. Siyasi........
© Yeni Düzen
