Şimşek’in Canavarları Yeni Bir Düzen Doğurur Mu?
Bu aralar Türkiye yetkililerinin ada ziyaretleri sıklaştı.
Geçtiğimiz gün, “Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler ve Gelecek Vizyonu” konferansına katılan Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enteresan bir konuşma yaptı.
İçler acısı turizm sektörünü lokomotif olarak nitelendirdi ki, çok uzun zamandır bir turizm politikası olmadığı çıplak gözle görülüyor. Özellikle ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek nitelikte yabancı turist konusunda Girne’de yaşayan biri olarak bu yılın da çoktan heba edildiğini söyleyebilirim.
Ancak belli ki Sayın Bakan ya da Bakana veri sağlayan ekip, benim on yıllardır görüp çıplak gözle karşılaştırabildiklerimi göremiyor ve turizm konusunda büyük icraatlar yaptıklarını iddia ediyor.
Bir başka dikkat çekici önemli icraat alanı olarak da üniversite sektörünü gösterdi, Bakan Şimşek.
Hem de sahte diploma davaları devam ederken ve eğitimin geneli kördüğümken bu alanda ne kadar büyük icraatlara imza atıldığına işaret etti.
Kanımca DAÜ-SEN’in dün bir basın toplantısıyla paylaştığı algı anketi buna önemli bir cevap olarak duruyor karşımızda.
DAÜ-SEN’in 8 Mart-14 Nisan tarihlerinde Lipar şirketine yaptırdığı “yükseköğretimde algı ve tutumlar” anketine göre, ankete katılanların W’si, sahte diplomanın “çok yaygın” bir sorun olduğunu düşünüyor.
X’ine göre ise “kolay diploma” çok yaygın.
YÖDAK’ın denetim yapabildiğini düşünenlerin oranı sadece %!
YÖDAK’a güvenenlerin oranı &.6!
Ancak buna rağmen, “bir devlet üniversitesi olmalıdır, üniversitelerimizin Türkiye ve Güney Kıbrıs ile rekabet edebilecek düzeyde olmaları önemlidir” diyen ezici bir çoğunluk var.
Yine önemli bir çoğunluk daha kaliteli bir eğitim için daha fazla para harcamaya hazır olduğunu ifade ediyor. Bu veriler, üniversite eğitimi için ilk tercihin Avrupa olarak işaretlenmesiyle de örtüşüyor.
Şüphesiz, yükseköğrenimi için Avrupa hedefi koyabilmek, kaliteli bir eğitim altyapısı gerektiriyor. Ancak ilk bakışta bu hedef “çok güzel” gelse de kulağa, bunun beyin göçü tehdidinin büyümesi karşısında ne kadar kırılgan olduğumuzu gösterdiğini de söylemek gerekiyor.
Türkiye verileri de benzer bir tablo çıkarıyor aslında eğitim konusunda karşımıza. Temel eğitim kalitesi yüksek........
© Yeni Düzen
