Çocuk Hakları ve İnanç Özgürlüğü Dengesi ile Siyasal İslam Dayatması Semboller
Eğitim, bireyin özgürleşmesini ve eleştirel düşünme becerileri kazanmasını sağlayan en temel alanlardan biridir. Ancak günümüzde dini, siyasete alet eden kesimlerin yarattığı eğitim sistemleri, bireyi özgürleştirmek yerine belirli normlara göre şekillendirilmek istenmektedir. Bunun en somut örnekleri; son günlerde zuhur eden sosyal medya trollerinin, Tıngır isimli şahsiyetin ve kimi din görevlilerinin, kültürel ve inanca dayalı değerlerimize yönelik saldırılardır.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların üstün yararını korumayı esas alır. Çocukların kendi fikir, inanç ve vicdani kanaatlerini oluşturma sürecinde özgür bir ortamda büyümeleri gerekir. Evet aileler çocuklarının yetişmeleri konusunda söz sahibidir ama devlet de objektif kriterleri gözeterek, bazı durumlarda ailesine rağmen çocuğu güçlendirmelidir. Özellikle çocukların ihmal, istismar ve yoksulluk başta olmak üzere maruz kaldıkları her türlü zarara karşı korunması, sosyal devletin en baş görevleri arasındadır.
Ortaöğretimde dini sembollerin teşviki, çocukların belirli bir inanca yönlendirilmesi riskini taşır. Henüz kendi inancını bağımsız bir şekilde oluşturamayacak yaşta olan çocuklar için bu durum, sosyal baskı........
© Yeni Düzen
