Onlar da Atatürk Havalimanı gibi oldu
Atatürk Havalimanı İstanbul’un ve bu ülkenin çok önemli bir ulusal varlığıydı. Siyasi irade bu konuda çok tartışılan bir karar alarak tesisin faaliyetlerini büyük ölçüde sınırlandırdı ve günde 70 ile 100 arasında trafik yapacak bir kapasiteye düşürdü. Geçen ay bir açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Atatürk Havalimanı arazisinin Cumhurbaşkanı kararıyla tekno park ilan edildiğini duyurmuştu. Atatürk Havalimanı gibi dünyada son zamanlarda terk edilen on havalimanının hangileri olduğunu Luke Bodell, Simpleflying.com adlı havacılık sitesinde şöyle ele alıyor.: “Havaalanları, sıfırdan inşa edildiklerinde maliyeti genellikle milyar dolarları bulan büyük mühendislik projeleridir. Bu nedenle, bir havaalanı inşa edildiğinde, genellikle orada kalır; ancak, dünya çapında çeşitli nedenlerle terk edilmiş, bazıları büyük, bazıları küçük, pek çok havaalanı vardır. Bir havaalanlarının terk edilmesinin nedenleri, yeni inşa edilmiş bir havaalanına taşınmaktan savaş sırasında zarar görmeye kadar değişebilir. Terk edilen havaalanlarının kaderi daha da çeşitli olabilir, ancak çoğu büyük araziyi yeniden değerlendirmenin uygun bir yolu olarak kamusal alanlara dönüştürülür.
SUDAN HARTUM HAVAALANI II. Dünya Savaşı sırasında bir RAF (İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri) üssü olarak yapılmış ve Sudan’ın ana hava kapısı haline gelmiştir. Havaalanı, 2024 Nisanı’nın başında paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) tarafından saldırıya uğradı ve hasar gördü.
BERLİN TEMPELHOF HAVAALANI Berlin Tempelhof Havaalanı, faal olduğu dönemde dünyanın en eski havaalanlarından biriydi. İlk olarak 1923’te açılan havalimanı, 90 yıl sonra 2008’de kapatılmış ve devasa bir eğlence alanına dönüştürülmüştü.
İSKENDERİYE EL NOUZHA HAVAALAN II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra ticari uçuşlara açıldı ve Mısır’ın ana hava merkezi oldu. Havaalanı 2010’da tadilat için kapatıldı. Ancak, yakındaki Borg El Arab Havaalanı’nın hava trafiğini idare edebilecek durumda olması nedeniyle, havaalanının tamamen kapatılmasına karar verildi.
ATİNA ELLINIKON HAVAALANI Ellinikon Uluslararası Havaalanı, son ticari uçuşunu 2001 yılında gerçekleştirmeden önce, Atina’ya 60 yıldan fazla hizmet verdi. Yerini 2004 Olimpiyatları ve hava trafiğindeki artış nedeniyle yapılan Atina Havaalanı aldı.
DAKKA BENAZIR BUTTO HAVAALANI Benazir Butto Havaalanı 2021 yılında ticari uçuşlara kapatılana kadar Pakistan’ın en önemli uluslararası havaalanlarından biriydi. 2018 yılında açılan İslamabad Havaalanı ile değiştirildi. Pakistan Hava Kuvvetleri eski terminal binasını kullanıyor.
İSTANBUL ATATÜRK HAVALİMANI Bir zamanlar İstanbul’un ana hava ulaşım merkezi ve Avrupa’nın en işlek havalimanlarından biri olan İstanbul Atatürk Havalimanı, yeni İstanbul Havalimanı’nın inşasıyla birlikte kullanılmaz hale........
© Yeni Birlik
