menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

27 Mayıs İhtilâli’nin 65. sene-i devriyesi

11 1
27.05.2025

Çeyrek asırdır devam eden, İngiliz-Yahudî güdümlü, halktan uzak, halk iktidarını (halka rağmen, halk için prensibini kendine şiar edinen) alaşağı eden, iktidardan düşüren, millet iktidarı olan DP’ye karşı yapılmış bir rövanş ve onlardan intikam alma operasyonuydu bu. Zaten, Menderes’in idam ipinin çekilmesi, onların “din ve dine ait her şeye” açtıkları harbin önüne koyduğu takozdan dolayıydı. Bunun en bariz misâli de, onların, yok etmeye çalıştığı “din ve dine ait her şeyin yok edilmesi” sloganının icabı, en büyük şeâir-i olan ezan-ı Muhammedî’nin (asm), aslına uygun hâline getirilmesiydi. Bu kahramanca fiillerinden dolayı da, Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri tarafından Menderes’e “islâm kahramanı” unvanı verilmişti.

Bu ilk ihtilâlde ben 7 yaş içinde, idrakli bir çocuktum ve unutmamış, unutmam da mümkün olmamıştı. 65 senedir o günü, hep hatırlıyorum. Bu hâin ihtilâlle alâkalı, gazetemiz Yeni Asya’da, çok makale yazmıştım. İhtilâl hükümetinin 1962’de çıkardığı plaka kanunuyla, eskiden “Ankara 65250” olan arabamızın plâkasının, rahmetli babam tarafından, DP’nin devamı olarak kurulan AP’ye atfen “06 AP 657” olarak alması, ihtilâlci- CHP ikilisini kızdırmış, babama bayağı zorluklar çıkarmıştı. Yine, Menderes’in idamından sonra doğan, en küçük kardeşime, Menderes’in isminin yaşaması ve ona hürmetinden, muhabbetinden dolayı “Eyyub Adnan” ismini koyması ve zorba nüfus memurunun “Adnan” ismine tahammülsüzlüğü neticesinde, kütüğe “ Atlan” olarak geçirmesi ve rahmetlinin, tekrar mahkeme vasıtasıyla, ismi aslına rücu ettirdiğini de yazmıştım. Dediğim gibi, çok şey yazmıştım, ama en çok da, çok kimsenin bilmediği perde arkasındaki, o zamanın Genel Kurmay Başkanı olan, Orgeneral “Mustafa Rüşdü Erdelhun” Paşa’nın, ihtilâl öncesi, ihtilâlci subaylara karşı verdiği mücadeleydi. Bu bilgiyi de, sizlerle paylaşıyorum:

“Genelkurmay Başkanlığını yürüttüğü sırada askerlerin siyasete karışmasına ve askerî cuntalara karşı çıkması ile toplumdaki sosyal ve politik endişeler, anayasa ihlâli gibi konulardan rahatsızlık duyan düşük rütbeli silâhlı kuvvetler üyelerine karşıt olarak, bu konularda hükümet yanlısı tutumuyla tanındı. Komuta kademesindeki çoğu komutan tarafından da paylaşılan bu tutumun, özellikle bazı genç subaylar arasında yayılmakta olan........

© Yeni Asya