Peygamberimizin ümmetini ikazı
Peygamberimizin ümmetini ikazı
YAŞAR DEĞİRMENCİ
Sevgili Peygamberimiz, biz ümmetinin önceki ümmetler gibi dalâlete düşerek, Allah’ın gazabına uğramaması için önemli hususların üzerinde durmuş ve hayatın nirengi noktalarına işaret etmiştir. İnsanlar için tayin edilmiş olan hedefe varabilmek için yapılması gerekenin itidal üzere, akıllıca ve devamlı bir gayret olduğunu şu hadis-i şerifiyle en açık bir şekilde ifade etmiştir:
“...Orta yolu tutunuz. Amellerinizi mükemmelleştirmeye ve Allah’a yakın olmaya gayret ediniz. Sabahleyin, öğle ile akşam arası çalışınız. Bir parça da geceden faydalanınız. Aman acelesiz ve telâşsız gidin, orta yolu tutun ki varacağınız hedefe ulaşabilesiniz.” (Buhari)
“(İşlerinizde) orta yolu tutunuz, dosdoğru olunuz. Biliniz ki, hiçbiriniz ameli sayesinde kurtuluşa eremez.” Dediler ki:
- Sen de mi kurtulamazsın, Ey Allah’ın elçisi?
“(Evet) ben de kurtulamam. Şu kadar var ki Allah rahmet ve keremi ile beni bağışlamış olursa, o başka!” Aşırıya kaçmadan, tamamen ihmal de etmeden işleri, orta yolu takip ederek mutedil bir tarzda yürütmek, dosdoğru olmak bakımından büyük önem taşımaktadır. İnsan, ifrat veya tefrite düşerse, istikameti de kaybeder. Demek oluyor ki, orta yolu tutmak, istikamettir. Mutedil olmak, müstakim olmak demektir. Hislerde, duygularda ve davranışlarda müstakim olmak isteyen önce mutedil olmaya bakmalıdır. Söyleniş sırası, istikamet için itidalin gereğine işaret etmektedir.
İslâm; yeme, içme, giyim, kuşam, eşya kullanımı, ibadet gibi her hususta aşırılıktan kaçınmayı, orta yolu tutmayı emretmiş, ifrat ve tefriti yasaklamıştır. Bu sebeple işlerin en hayırlısı itidal üzere olanıdır. Cenâb-ı Hak kâinâtı ve bütün varlıkları dengeli bir şekilde yaratmış ve kullarına da her hususta ölçülü ve itidalli davranmalarını emretmiştir. Ayet-i kerimede: “Allah semayı yükseltti ve mizanı koydu. Öyleyse, sakın taşkınlık edip ölçüyü bozmayın!” buyurmuştur. (55 Rahmân 7, 8) Vehb bin Münebbih şöyle der:
“Her şeyin iki ucu ve bir ortası vardır. Bu uçların birinden tutulursa, diğer uç ağır basar; ortasından........
© Yeni Akit
