menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ölçü Dergisi ve Hüsnü Aktaş

20 0
25.06.2025

Ölçü Dergisi ve Hüsnü Aktaş

İDRİS GÜNAYDIN

Biz Karadeniz’in bir köyünden şehre inmiş, babaanneleriyle veya yalnız başına bir ev kiralamış, doğru dürüst banyosu dahi olmayan, ateş sobasının bile “peşki” tabir edilen küçük kabuk veya toz sobalarından ibaret olduğu, haftalık veya aylık alışveriş yapılmayıp, anlık alışveriş yapılan, buzdolabının bilinmediği, bulunmadığı, ütülerin çoğu evlerden uzak olup, yattığımız yatağın altında pantolonun ütülendiği bir halde öğrencilerdik.

Ne dergiyi bilirdik ne tiyatroyu. Allah’tan, sadece sinema ile sosyal hayat maceramızı giderirdik. Bazen de gazete alırdık veya bir yerde bir gazeteye rastlasak su içer gibi okurduk.

1974 yılında bir şey oldu. Hüsnü Hoca ismi duyulmaya başlandı Giresun’da. Hüsnü Hoca… Biz 13/14 yaşın deli doluluğunda sadece duymakla kaldık. Sonra bir dergiden söz edilmeye başlandı: Ölçü Dergisi… İçinde bir kısım makaleleri bazı hocalarımızın yazdığı dergi. Ve derken uğrak yerimiz olan Din Görevlileri Derneğine, MTTB’ye bu derginin sayıları gelmeye başladı. Bizde de tabii bir solukta okumaya.

Dergi, İmam Hatipte öğrendiğimiz bilgileri adeta presliyor, mamul hale getirmenin yollarını öğretiyordu.

Bu dergi kültür hayatımızda bir devrim niteliğindeydi. Hüsnü Hoca (Aktaş) hem Giresun Müftülüğünde şef, hem İHL’de dışarıdan öğretmen, hem Ölçü Dergisiyle birinci derecede ilgilenen, hem İsyan Çiçekleri, Şen olasın Laiklik, Şeytanın düzeni gibi piyes ve romanların yazarı, hem de kurduğu “Ölçü Sahnesi” ile Şeytanın düzeni isimli tiyatro eserini sahneleyen kişi idi. Yani, aslında........

© Yeni Akit