Zaman içinde vakıflar ve dernekler…
Zaman içinde vakıflar ve dernekler…
ALİ SANDIKÇIOĞLU
Ülkemiz genelinde halen faaliyet gösteren çok sayıda dernek ve vakıf hizmet vermektedir.
Açıklanan bilgilere göre memleketimiz de sayıları bir hayli yükseklere ulaşan dernek ve vakıflar vardır. Çeşitli isimler altında binlerce dernek ve vakıf halen faaliyet halindedir.
Bu yazımızda kısaca olarak vakıf müessesini incelemeye çalışacağız.
Niyetimiz hiç kimseyi incitmek, karalamak değildir. Objektif bir şekilde meseleyi ele alacağız.
VAKIF: Arapça asıllı bir kelimedir. Sözlük anlamı itibarı ile: Durdurma, hareketten alıkoyma, hareketsiz bırakma tamamen verme, büsbütün verme manalarına gelmektedir.
TDK’ya göre:
VAKIF: “Bir hizmetin gelecekte de yapılması için belli şartlarla ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mülk, para anlamına gelmektedir.”
Vakıf müesseseleri değişik isimler adı altında olsalar da : “İnsanlık tarihinin başladığından bugüne toplumların kendi yapıları içinde o topluma mensup kişilerin sosyal yardım, sosyal dayanışma, sosyal güvenlik ihtiyaçlarını giderecek müesseseler inşa ettikleri görülmektedir.(Ertem 2011 S. 26)
İKTİSADI ANLAMDA VAKIF:
“Kişisel çalışma ve gayretle elde edilen imkanlar veya mal varlığının gönül rızası ile paylaşılmasını ön gören hukuki bir sistemdir.”
Vakıf: Tarih boyunca süre gelmiş, insanlar arasında yardımlaşma, dayanışma duygusunun resmi kurumlaşmış halidir.
Şöyle denilebilir: Vakıflar bütün insanlığın huzur ve mutluluğunu gaye ederek çalışan sistemler veya hukuki kuruluşlardır.
TARİHTE İLK VAKIF:
Bir kısım kaynakların beyanına göre tarihte ilk vakıf İbrahim (AS) tarafından kurulmuştur.
Hadise söyle gelişmiştir. Bir gün melekler Cenab-ı Hakk’a: İbrahim (AS)’a neden Halil’im (Dostum) diyorsun diye sorarlar.
Cenab-ı Hak meleklerine gidin onu İbrahim’den öğrenin .Onu ziyaret ve birde imtihan edin der. O zaman sorunuzun cevabını almış olursunuz.
Hz. İbrahim (AS)’ı ziyaret ve imtihan maksadı ile gelen insan suretindeki meleklere; “Allah’ı (CC) zikir edin bütün sürülerimi size vereyim” der. Melekler, melek halleri ile Cenab-ı Hakk’ı zikir ederler. (Tabir caizse yerler yerinden oynuyor.) Yapılan zikir: “Sübbuhun kuddusun Rabbuna ve Rabbul Melaiketi verruh” olduğu kitaplarımızda yer almaktadır.
İbrahim (AS) Meleklerin zikirlerini işitince manevi bir zevk ve heyecana kapılır. Sahibi olduğu bütün sürülerini meleklere bağışlar.
Melekler; İbrahim (AS)’ma; ”Bizler melekleriz seni ziyaret ve imtihan maksadı ile geldik”........
© Yeni Akit
