Büstler ve Kutsallar
Büstler ve Kutsallar
ALİ OSMAN AYDIN
Ardahan'ın Damal ilçesinin Karadağ mevkiinde 15 Haziran ile 15 Temmuz arasında havanın durumuna göre Atatürk silueti görünüyor. Hatta bundan dolayı yöneticiler "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde” diye bir şenlik bile üretmişler. Atatürkçüler ellerinde mendil, siluetin “bir güneş gibi doğuşunu” görmeye gidiyorlar her yıl. Siluetin havanın durumuna göre görünüp görünmemesini mesaj olarak algılayanlar bile var.
Marmaris Ardahan arası uzak olduğundan olacak, resmi erkan başka bir ritüel icat etmiş Marmarisliler için. Atatürk’ün Ege vapuruyla 23 Şubat 1935 yılında Marmaris’e gelişinin 90. yıl dönümü etkinliklerinde bir tekneye kartondan Atatürk silueti iliştirmişler. Dağdaki gibi görkemli olmasa da, olsun…
Şehrin protokolü ve vatandaşlar tekneyle önlerinden geçen denizci kıyafeti giyinmiş ‘Atatürk’e sevinç gösterisinde bulunmuşlar. Sahil güvenlik botları bu geçişe sirenlerle, izleyiciler de bayraklarla eşlik etmişler. Canlandırma sonrası törende duygusal anlar yaşanmış. Tıpkı Damal’da olduğu gibi…
Ben şahsen Atatürk’ün Marmaris’e gelişinin törenlerle kutlandığını, o günün “onur günü” ilan edildiğini bilmiyordum. Meselenin neden “onur” meselesi haline getirildiğini anlayamadım. Yani o gün alınmış önemli bir karar ya da (ziyaret haricinde) yaşanmış tarihi bir olay yok, yalnızca ziyaret var.
Gerçi diyeceksiniz ki, Mustafa Kemal Paşa’nın ziyaretinden daha tarihi bir olay mı olur? Haklısınız!
E tabii ki böyle “tarihi” bir bağlam için gün ihdas edilir, Kaymakam’ından komutanına resmi zevatın tamamı işini, öğrenciler okulu bırakıp törene katılır. Akıl-bilim vurgulu konuşmalar, kurtarma temalı şiirler, çelenk koymalar vs…
Vaktiyle Taksim Meydanındaki anıtın açılışı için de devlet töreni düzenlenmiş, vekiller ve valiler fraklı şapkalı yürüyüş yapmışlar, yollar........
© Yeni Akit
