menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

“Yorum”u kötülerken de yorum yapmak!

15 1
19.04.2025

Yorum”u kötülerken de yorum yapmak!

ALİ OSMAN AYDIN

İlahiyatçı Mustafa Öztürk, gazeteci Enver Aysever’in programında Kur’an yorumuna dair görüşlerini açıklamış. Videonun altında Öztürk’ün sözlerini göklere çıkaran yığınla yorum okudum. Dinleyiciler Öztürk’ün söylemini çok beğendiklerini ifade ediyorlardı. Konuşulanları olabildiği kadar anlaşılır şekilde metne dönüştürmeye çalıştım. Şimdi metni gözden geçirelim ve sonrasında kritik edelim.

Şöyle söylüyor Öztürk:

“Kitap suskun insan onu konuşturuyor. (Kur’an-ı Kerim’i kastediyor)

Bugün insanın ihtiyacı, insiyakı, arzusu ihtirası, menfaati; bu çok iyi niyetli de olabilir çok art niyetli de olabilir… İnsan dediğimiz varlığın bütün potansiyelleri iyi kötü ne varsa bütün yetileri kitabın üzerinde manipülatif olarak kendini göstermiştir.

Çünkü o bir söz (Kur’an-ı Kerim), orada mumyalanmış bir söz. Orhan Veli'nin “Anlatamıyorum” şiirini al, 40 tane öğrenciye sor, bu şiirden çıkardığınız anlam boyutlarını, duyduklarını, hissiyatlarını paylaşsınlar bakalım. Üç satır şeyden kaç çeşit yorum çıkıyor!

Kur'an-ı Kerim'de böyle. Bir de ona kutsallık affettiğinizde çıkardığınız anlamı da bir bakıma Kur'an'ın ambalajıyla sardığınızda, bu artık tehlikeli de bir hale geliyor. İşte o zaman bir dinileşme ve artık onun üzerinden kimlikler, restleşmeler, tekbirler, dışlamalar ötekileştirmeler yaşanıyor.

Kitabın bize metin olarak gelmesi ve şu rafta durmasının hiçbir anlamı yok. Bayrak gibi bir anlamı var. Ama hayatımıza intikal ederken kitap konuşmuyor, Enver Aysever konuşuyor, Mustafa Öztürk konuşuyor. Mustafa Öztürk kitabını nasıl görmek istiyorsa öyle görüyor öyle gösteriyor ortaya da bunlar çıkıyor… Böyle bir yol yordamla hayat kurulamaz, toplumsal barış sağlanamaz; o çoğulcu, hayalini kurduğumuz huzurlu bir toplum, Medinetü’l Fazıla kurulamaz.

Kitabın dışında, gelenekte, tarihsel süreç içerisinde, toplumda oluşturduğu olumsuz- olumlu nitelikler korunmak kaydıyla insanlığın bugünkü gidişatında keşfettiği; Magna Carta’sından, İngiltere'nin keşfettiği değerlerden tutun İnsan Hakları Bildirgesi’nden çıkın… Zerdüşt’ün metninden bakın, Sokrates'in mahkemedeki duruşundan alın… İnsanlığın ortak paydasından Marks’a… Hiçbir çiçek ayırt etmeden, bir arı misali konarak;........

© Yeni Akit