menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sendikalar siyasi partilerden bağımsız olmalıdır!

10 1
03.03.2025

Yıldırım Koç yazdı…

Hayatını işgücünü satarak kazanan ücretlilerin (işçi, memur, sözleşmeli personel) daha iyi gelir ve çalışma koşullarına kavuşabilmeleri, hem doğrudan işyerleriyle ilişkilerine, hem de devletlerin uyguladıkları politikalara bağlıdır.

Ücretlinin ödeyeceği ÖTV ve KDV ne kadar olacak? Gelir vergisi dilimleri nasıl düzenlenecek? Ücret ve maaş artışlarında temel alınacak enflasyon oranını bir devlet kurumu mu belirleyecek? Bu kurumun belirlediği orana güvenebilecek miyiz? Eğitim parasız mı olacak, paralı mı? Sağlık hizmetleri için para ödenecek mi? Belirli ürünlerin fiyatlarında devlet katkısı olacak mı?

Bu soruları daha da artırmak mümkün. Bu konuların hepsi siyasetle doğrudan bağlantılı.

İş böyle olunca, ücretlilerin siyasi partileri ve hükümetleri etkileyebilmesi gerekiyor.

Etkilemenin bir yolu, büyük kitle eylemleridir.

Etkilemenin diğer yolu, ücretlilerin siyasi güçlerini kullanmalarıdır.

Siyasi gücün kullanılmasının bir yolu, seçimlerde gösterilen tepkidir.

Siyasi gücün kullanılmasının diğer yolu, siyasi partilerle yakın ilişki ve işbirliğidir. Hatta kişiler olarak bir partiye üye olmak, o partinin yönetim kademelerine gelmektir. Eğer ücretliler bir sendikada örgütlüyse, bu sendikanın da, demokratik biçimde alınan kararlara dayanarak, açık bir biçimde bir siyasi partiyi veya doğrudan hükümeti desteklemesidir.

Bunların hangisi doğrudur?

Şartlara göre değişir.

Eğer ücretlilerin büyük çoğunluğu belirli bir siyasi partinin politika ve uygulamalarını olumlu ve uygun buluyorsa, demokratik biçimde alınan kararlara dayanarak, bu........

© Veryansın TV