Memurların grev hakkı var mı?
Yıldırım Koç yazdı…
Türkiye’nin 1932 yılından beri üyesi bulunduğu Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Uluslararası Çalışma Konferansı 2-13 Haziran 2025 günleri 113. Toplantısını Cenevre’de gerçekleştiriyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün bu toplantısı Türkiye’de pek önemsenmedi. Esasında önemsenecek bir yanı da yok. Ancak Anayasamızın 90. maddesinde 2004 yılında yapılan değişiklik sonrasında, onaylanmış ILO Sözleşmeleri, memurların ve sözleşmeli personelin grev hakkı açısından son derece önemli. Nedense, kamu çalışanları sendikaları ILO’nun 2004 yılından beri “doğrudan uygulanırlık” kazanmış olan bu Sözleşmelerinde memurlar ve sözleşmeli personel için grev hakkını doğuran düzenlemelerini dikkate almıyorlar.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 26 ve 27.maddeleri grev ve benzeri eylemleri yasaklamaktadır. Bu tür davranışları yaptırımı, memuriyetten çıkarılmadır (M.125/E).
399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak çalışan sözleşmeli personelin de benzeri eylemleri yasaklanmıştır (M.14 ve M.19).
Ancak, 7 Mayıs 2004 tarihinde Anayasamızın 90. maddesine şu hüküm eklenmiştir: “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.”
Diğer bir deyişle, ILO Sözleşmeleri “doğrudan uygulanırlık” kazanmıştır. Onaylanmış ILO Sözleşmeleri ve onları tamamlayan içtihatlarla çelişen iç mevzuat düzenlemeleri “zımnen mülga”dır, “yok” hükmündedir.
ILO’nun 98 sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkına ilişkin Sözleşmesi 1949........
© Veryansın TV
