menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Unutulan bayram: Kabotaj

20 1
04.07.2025

İsmet Hergünşen yazdı…

İstanbul’un fethinden sonra Karadeniz ve Akdeniz’e genişleyen Türk denizciliği, “Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur” sözüyle anılan Barbaros Hayreddin Paşa’nın Kaptan-ı Deryalığı döneminde altın çağını yaşamıştır.

Yeni Dünya’nın keşfi, kas gücünün yerini teknolojik gelişmelere bırakması, devleti yönetenlerin denizle özdeşleşememeleri, farklı dönemlerde deniz gücünün kapasitesinin doğru değerlendirilememesi, sağlıklı ve planlı adımlar atılmasının önünde engel oluşturmuştur.

II. Abdülhamid’in taht kaygıları ve istibdat döneminin genel yapısının denizcilik kültürünü yok etmesi ile son padişah Vahdettin’in İngiliz Malaya zırhlısıyla ülkeyi terk etmesi, Osmanlı Devleti ve donanması açısından ibret verici bir vesikadır.

Donanmanın niteliksiz ve etkisiz olması, koca bir devletin tarih sahnesinden silinmesinin en önemli nedenleri arasında görülmelidir.

“Donanmasız Anadolu olmaz” düşüncesindeki Atatürk Türkiye’sinin denizlere olan ilgisi, 19 Nisan 1926’da Kabotaj Hakkı’nın elde edilmesiyle somut karşılığını bulmuştur.

Bu yasa; Osmanlı Devleti’nin kapitülasyonlar kapsamında yabancı ülke gemilerine tanıdığı ayrıcalıkları ortadan kaldırmış ve deniz ticareti yapma hakkını Türklere vermiştir.

Böylece, denizlerimizdeki........

© Veryansın TV