İmparatorluğun zafer abideleri - Padişah türbeleri
Kapatılmasından 25 sene sonra tek tük türbeler ziyarete açılmıştır. Yakın zamanda hemen hepsi açılmışsa da hâlâ kapalı olan padişah türbeleri vardır. Halk, varlığını milletine vakfetmiş bu faziletli kahramanları evliya bilmiş, türbelerini ziyaretgah yapmış, kerametlerine şahit olmuştur.
Meşhed-i Hüdavendigârİlk 6 Osmanlı padişahı Bursa’da, sonrakiler İstanbul’dadır. Bir Osmanlı padişahı ile bir Osmanlı halifesi kabirleri ise Türkiye sınırları dışındadır. Bazı padişahlar kendi yaptırdıkları türbelere gömülmüş, bazıları ise pek de şanlarına layık olmayan şekilde toprağa tevdi olunmuştur. Her biri bir mimari şaheseri olan bu türbelerde yıllarca birikmiş mushaftan şamdana, lihye-i saadetten puşideye kadar nice teberrükat nevinden sanat eseri, türbelerin 1925’te kapatılmasından sonra ya çürümeye terkedilmiş, ya da yağma edilmiştir. Çok azı müzelere kaldırılabilmiştir. Kapatılmasından 25 sene sonra tek tük türbeler ziyarete açılmıştır. Yakın zamanda hemen hepsi açılmışsa da hâlâ kapalı olan padişah türbeleri vardır. Halk, varlığını milletine vakfetmiş bu faziletli kahramanları evliya bilmiş, türbelerini ziyaretgah yapmış, kerametlerine şahit olmuştur.
Bursa altılısı
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Sultan Osman, vasiyeti üzerine, Bursa’da Tophane semtinde, Bizans zamanında manastır olan ve Gümüşlü Künbet diye bilinen bir yere gömülmüştür. Sonra yanına başka bir türbeye de oğlu Sultan Orhan defnolunmuştur. Ertuğrul Gazi ise Söğüt’te Sultan Hamid’in yaptırdığı türbededir. Sultan Murad Hüdavendigar’ın Kosova’da Priştine yakınındaki meşhedi öteden beri türbe halindedir ve pek ruhaniyetli bir makamdır. Sırplar bile elini sürmemiştir. Hatta Hristiyanların bile gelip dua ettiği olurdu. Şehid padişahın Bursa’daki türbesi de benzeri ruhaniyeti haizdir. Kendi yaptırdığı camiinin önüne oğlu Yıldırım Sultan Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Yugoslavya başbakanı Stoyadinoviç 1936'da geldiği zaman Bursa’ya gelmek ve türbeyi görmek arzu etmişti. Türbeyi gizlemek ve otellerde rakı ziyafeti çekmek istediler. Fakat başbakan ısrar etmişti. Naçar türbeye götürdüler. Stoyadinoviç, Bursa valisine, “Ayıp ayıp, türbe bu halde bırakılır mı? Gelin de bizdeki Kosova’daki türbesini görün, türbe açık ve tertemizdir” dedi. (Münevver Ayaşlı, Geniş Ufuklara ve Yabancı İklimlere Doğru) Bursa’daki üç türbede de ayrıca aile ferdleri gömülüdür. Üçü de 1854 zelzelesinde yıkılmış, Sultan Abdülaziz yeniden yaptırmıştır. Akşehir’de sürgünde vefat eden Yıldırım Sultan Bayezid kendi yaptırdığı caminin avlusundadır. Türbesini oğlu Emir Süleyman yaptırmıştır. Oğlu İsa Çelebi yanındadır. Çelebi Sultan Mehmed, Bursa’da kendi yaptırdığı caminin önündeki türbesinde medfundur. Türbe mimarisinin en güzel örneklerinden olan bu mezar, Yeşil türbe diye bilinir........
© Türkiye
