Patronlar dikkat! SGK, iş yeri karnesiyle risk puanı uyguluyor!
SGK, hâlen online işlemlerde çok sayıda yeniliklere imza atmakta ayrıca teknolojideki yenilikleri ve bilimsel verileri yakından takip ederek özellikle kayıt dışılık, sosyal sigorta suistimalleri, prim ve diğer alacakların takibine yönelik proje ve programlar uygulamaktadır. Bu projelerden biri de bu yazımızda irdeleyeceğim SGK’nın iş yerlerine karne verme uygulamasıdır. Belirtilen uygulama dört yıldan beri devam etmektedir. İlk defa uygulama programının işletime açıldığı 2021 yılı haziran itibarıyla 1,5 dakikanın üzerinde zaman alan sorgulama sonucunun yıl sonu itibarıyla 1 dakikanın altına indiği görülmektedir. İlerleyen aşamalarda işyerlerinin icraya intikal eden borç bilgilerinin, denetim sonucuna göre kayıt dışı sigortalı çalıştırıp çalıştırmadığı tespitlerinin de karneye ilave edilmesi planlanmaktadır. İş yeri karne uygulamasına dâhil edilecek icra ve kayıt dışı sigortalı çalıştırma ve denetim faaliyeti sonuçları da dikkate alınarak, önceden belirlenen kural setleri doğrultusunda risk kriterlerine göre skorlanması ve iş yerlerine risk puanı atanarak proje sonuçlarının denetim planlama faaliyetlerini belirlemede girdi olarak kullanılması hedeflenmektedir.
İŞ YERİNİZİN RİSK PUANI KAÇ?
SGK iş yeri karne projesiyle iş yerlerinin, geçmiş ve cari dönem sosyal sigorta verileri kullanılarak, tespit edilen risk kriterlerine göre iş yerlerinin şirket içi, sektörel ve bölgesel durumları hakkında analiz çalışmaları yapılması amaçlanmaktadır. İş Yeri Karne Projesi ile SGK’nın veri tabanında farklı tablolarda tutulan ve ilk bakışta bu tablolardaki verileri yorumlamaya imkân vermeyen, depolandıkları hâliyle anlamlı sonuçlar elde edilemeyen verilerin bir arada değerlendirilmesi sağlanarak iş yerleri hakkında özet bilgiler içeren ve belirli dönemlerde güncellenen risk değerlendirmeleri ve skorlamaları yapılmaktadır. Bu bağlamda kayıt dışı istihdam, sahte sigortalılık dahil birçok veriyle ilgili puanlama söz konusudur.
İŞÇİ ÇALIŞTIRAN TÜM İŞ YERLERİ KAPSAMDA
İş Yeri Karne Projesi, SGK sisteminde kayıtlı olan ve 4/1-a kapsamında (işçi statüsünde) sigortalı çalıştıran iş yerlerinin, SGK veri tabanında tutulan geçmiş ve........
© Türkiye
