Şekerin önemi
Şeker
Şeker bir karbonhidrattır. Binlerce halkalı zincirler halinde monosakkarit, disakkarit veya polisakkarit olarak bulunur. Monosakkaritlerin aksine, uzun zincirli polisakkaritler boyutlarından dolayı tatlı değildir. Karbonhidratlar, bitkilerdeki yapısal elementler ve doğal enerji rezervleri, insanlar ve hayvanlar için en önemli enerji kaynağıdır.
Şekerin farklı sınıflara ayrılması
Şekerler, yaşamın yapı taşlarıdır; doğal olarak DNA’da, meyvede, sebzede, balda, şeker pancarında ve şeker kamışında bulunurlar. Şekerlerin yalnızca küçük bir kısmı hayvanlardan gelir; örneğin sütün bir bileşeni olarak. Nişasta veya selüloz gibi şekerler de karbonhidrattır ve canlı organizmaların enerji metabolizmasının merkezinde yer alır. Yiyeceklerde mutlaka tatlı bir tada yol açmazlar.
Şekerler karbon, su ve oksijen atomlarından oluşur (hidrojen ve oksijen genellikle sudakiyle aynı oranlarda bulunur); sınıflandırılmaları, birbirine bağladıkları basit molekül sayısına bağlıdır. En yaygın olanları altı karbon atomundan oluşur ve “monosakkaritler” veya “basit şekerler” olarak adlandırılır. Molekülleri, çiftler (disakkaritler), küçük gruplar (oligosakkaritler) veya binlerce birimden oluşan polisakkaritler oluşturmak üzere birbirine bağlanabilir.
‘Mono-’, ‘Di-’, ‘Poli-’: Basit şekerlerden karmaşık yapılara
Glikoz, fruktoz ve galaktoz, beslenmemizde en yaygın bulunan monosakkaritlerdir.
İki monosakkaritin birleşimi bir disakkarit oluşturur; en bilineni, şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilen ve bir glikoz ve bir fruktoz molekülünden oluşan sofra........
© Turkish Forum
