menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

DNA testi (Bölüm II)

7 0
15.07.2025

Mezopotamya, günümüz Irak ve Suriye’sinde Dicle ve Fırat Nehir sistemi içinde yer alan ve Türkiye’nin güneydoğusu ile İran’ın batısına kadar uzanan bölgeydi.

Fırat ve Dicle nehirleri arasında yer alan Mezopotamya olarak bilinen topraklar, insanların yerleşik hayata geçtiği bölgelerden biridir. Yaklaşık 10.000 yıl önce günümüz Türkiye’sinde yaşayan 13 kişinin genetik materyaline dayanan bir çalışma, bölgedeki nüfusun zaten derin bir şekilde birbirine bağlı olduğunu ve bölgenin göçlerle karakterize bir kültür kaynaşma noktası olduğunu gösteriyor.

Çayönü arkeolojik alanı, ülkenin doğusunda, Dicle Nehri’nin üst kesimlerinde, Türkiye’nin Diyarbakır ilinde yer almaktadır. Bilim insanları, bu eski alanı Yukarı Mezopotamya’nın bir parçası olarak sınıflandırmaktadır. Burada, avcı-toplayıcı gruplar koyun, keçi ve domuzların evcilleştirilmesi, siyez ve gernik buğdayının yetiştirilmesi ve ilk büyük taş anıtların inşasıyla çok erken bir dönemde başlamıştır.

Bu süreçler bölgede arkeolojik olarak iyi belgelenmiştir, ancak seramik öncesi dönemde orada yaşayan insanların nereden geldiği ve nereye gittiği konusunda çok az araştırma yapılmıştır, diye yazıyor Viyana Üniversitesi Evrimsel Antropoloji Bölümü’nden Daniel Fernandes’in de aralarında bulunduğu araştırma ekibi, Science Advances dergisinde yayınlanan çalışmada.

Cevapsız kalan asıl soru, oradaki insanların Neolitik Anadolu nüfusunu etkileyip etkilemediği ve ne ölçüde etkilediğidir. Kırsal yaşam tarzı daha sonra Avrupa’ya yayıldı.

Komşularla sürekli iletişim

Yerleşik hayata geçişin bu “sıcak noktası” olarak kabul edilen bölgenin eski sakinlerinden 13 kişinin genetik kalıntıları, şimdi inceleniyor ve Miladi Takvim’den yaklaşık 8.500 ila 7.500 yıl öncesine dayanıyor. Araştırma ekibi daha sonra yeni verileri, daha önce yayınlanmış olan ve........

© Turkish Forum